27 mars, 2012

Sjögårdsregattan – kappsegling i Stockholm

Stockholm får en ny kappsegling för seglande träbåtar i samband med Veteranbåtsmötet och Skärgårdsmässan i Vasahamnen den 1 – 3 juni 2012. Det är meningen att det ska bli en trivsam kappsegling under lättsamma former öppen for alla klassiska seglande fritidsbåtar. 


– Stockholm har förmodligen fler klassiska båtar än någon annan huvudstad i världen. Sjögårdsregattan etableras särskilt med tanke på de mindre båtarna som inte lämpar sig för långa tillfartseglingar, säger arrangörernas presstalesman Olle Appelberg.

– Vi hoppas Sjögårdsregattan med åren ska utvecklas till Stockholms motsvarighet till Sveaborgstopet i Helsingfors, som brukar ha uppemot 200 deltagande båtar. Finland har bara 600 seglande träbåtar jämfört med 7000 i Sverige, men ändå finns det bara i Helsingfors flera regattor än här. Båtarna uppskattas mer i Finland och många ägare lägger väldigt mycket pengar på båtar som i Sverige knappt får någon uppmärksamhet alls. Svenskarna är i allmänhet märkligt likgiltiga inför detta fantastiska kulturarv, fortsätter Olle Appelberg.

– Det är de mindre båtarna som löper störst risk att försvinna och vi vill därför särskilt visa upp dem för Sjögårdsregattans publik.

Namnet Sjögårdsregattan ar tänkt att bidra till att ge Stockholms Sjögård uppmärksamhet, ett unikt område för maritim kultur.

Seglingen kommer att gå den 2 juni från Wasahamnen ut i Värtan runt Fjäderholmarna och tillbaka. Den 3 juni blir det defilering utmed kajerna i samband med att båtarna lämnar Wasahamnen och seglar hem.



Sjögårdsregattans arrangeras gemensamt av Skärgårdsmässan, www.skargardsmassan.se,
Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar,MSF, www.veteranbaten.se
, North Sails, Sail Yacht Society, SYS, www.sailyachtsociety.se
och Scandinavian Classic Yacht Trust, SCYT, www.sailtrust.org/swe.

Bildtexter:
Den största bilden:
Sjögårdsregattan vill särskilt uppmärksamma de små båtarna. Här syns Lungströmmaren Caresse från början av 50-talet. Båten har fjärilsvingar, dvs ett dubbelt storsegel som rullas upp på masten. Fpto: David Pettersson.