26 mars, 2012

I Dalsland finns de genuina naturhamnarna kvar

Det står helt klart att Dalslands kanal blivit ett mycket populärt besöksmål. Flera år i rad har seglationen ökat kraftigt. Seglationssäsongerna 2006 och 2008 kom att bli några av de bästa sedan toppåren i mitten av 1980-talet. Även om de senaste åren slagit hårt mot fritidsbåtlivet är Dalslands kanal ett mycket attraktivt resmål.

– Under flera år har kanalbolaget jobbat målmedvetet med att utveckla service och miljö, säger
Kanaldirektör Benny Ruus. Vi ser med tydlighet att detta arbete givit resultat. Våra besökare ger oss mycket gott betyg och ryktet sprider sig…

Vad är det då som gör Dalslands kanal ökat så popularitet? Så här svarar trafikanterna när;

Här slipper man en timmes kö till duschen
Dalslands kanal är en rofylld och stilla upplevelse. Här finns fortfarande de genuina naturhamnarna som man minns den från 70- och 80-talet – före båtinvasionen på västkusten.

Bäver, älgkalv och kantareller
Gamla genuina kulturhistoriska slussmiljöer varvas med fantastiska naturscenerier. Här möter du bäver och älgkalv. Vill du plocka blåbär till frukosten eller kantareller till kvällsmackan, är skogen full

Inget ”ooa hela natten”
Det är en så annorlunda upplevelse. Idylliska slusstationer och trevliga slussvakter. Rofyllt!

Man får pengar över…
Man upplever att avgifter för slussning och gästhamnar är mycket rimliga. Dessutom är det billigare här om man ska bunkra bränsle, handla mat eller ”äta ute”. För ca 2500 kan du köpa ett TUR & RETUR-kort för samtliga slussar i hela sjösystemet. En gästhamnsplats kostar mellan ca 70-100 kronor.

Nu arbetas det för fullt i kanalbolaget med förberedelserna inför seglationsstarten i juni; marknadsföring, personalrekrytering och utbildning, service och besiktning av anläggningar och översyn/kontroll av farleder och farledsmarkeringar hör till de sedvanliga arbetsuppgifterna. Under vårvintern kommer kanalbolaget också att återmontera de slussportar som varit uppe för reparation under vintern.

Dalslands kanal är öppen för seglation mellan 11 juni – 30 augusti, 2012.

Bilden är från Håverud.

Info: www.dalslandskanal.se