19 mars, 2012

Film: Artemis Racing AC72 vinge i full skala

Nu har svenska Artemis Racing visat vingen till sin nya AC72 i full skala. Teamet håller som bäst på med förberedelserna och har hittills lagt ner 35 000 arbetstimmar i projektet, vars mål är finalen i America´s Cup. I länken nedan finns en bra film från CNN:s TV-program ManiSail.

Delvis byggs den nya båten i Henån på Orust, i före detta Najadvarvets lokaler. Artemis Racing har dock valt en annan väg än försvararen och de andra utmanarna kring den 34:e America´s Cup.

Medan övriga team har satsat på att testa sina båtar och utrustning inför America’s Cup på mindre båtar, särskilt AC45 och SL33 katamaraner, har Artemis Racing valt att bygga en båt i full skala. Att dimensionerna är minst sagt imponerande framgår tydligt av bilderna här intill.

– Vi valde strategin med att bygga en båt i full skala. Vårt beslut var mer tidskrävande, men det tillåter oss att lära oss hur vi ska hantera denna kraftfulla vinge. Förutom prestanda tänker vi främst på vårt teams säkerhet. Att segla i San Francisco Bay i juli och augusti är en uppgift utan barmhärtigeht, säger teamets styrelseordförande, Paul Cayard.

Den nya vingen är över 13 våningar hög och ett konstverk i sig. Den 40 m höga konstruktionen, huvudsakligen byggd i kolfiber, mäter 260 kvadratmeter men väger ändå bara drygt ett ton.

– Det här är en verklig teaminstats. Det var fantastiskt att se vingen segla ute på vattnet. Den ser fantastisk ut, men samtidigt hotfull. Vi kommer att genomföra en hel serie strukturella tester de kommande dagarna, säger designern Juan Kouyoumdjian.

Detta är Artemis Racings första utmaning inför America’s Cup. Förutom att båten kommer att ha enorma proportioner och seglas mycket snabbt innebär den en stor säkerhetsutmaning för besättningen. Med de stora krafter och hastigheter som det handlar om i en sådan här båt händer allt snabbt och utan att besättningen får en andra chans att rätta till sina eventuella misstag.

Info: www.artemisracing.com

Kommentarer

Mats 19:13:39 2012-07-15

När får vi se en film om 72an