15 mars, 2012

Dags att utse Årets Sill 2012

Nu börjar det bli dags att utse Årets Sill 2012. Peter Harrysson, Louise Johansson, Fredrik Zäll och Ewert Ljusberg ingår alla i årets jury. Ständig ordförande är Peter Harrysson.

Årets Sill är en premiumsill som varje år utses av en expertjury och som sedan tillverkas i begränsad upplaga till stöd för Sjöräddningssällskapets arbete för att rädda liv till sjöss. Försäljningen av Årets Sill 2011 gav 75 000 kronor till sjöräddningen.

I årets expertjury ingår, förutom skådespelaren och ständige ordföranden 
Peter Harrysson, rockgitarristen och kokboksförfattaren Fredrik Zäll, förra årets vinnare av Årets mästerkock Louise Johansson samt vissångaren och underhållaren Ewert Ljusberg. Dessutom ingår som alltid Sjöräddningssällskapets vd Rolf Westerström.

Juryn presenterar vinnaren av Årets Sill 2012 tisdagen den 20 mars klockan 11.00 på restaurang Salt & Sill på Klädesholmen på Tjörns västsida.

Årets Sill tas varje år fram i samarbete mellan Klädesholmen Seafood och restaurang Salt & Sill på Klädesholmen vars köksmästare skapar fyra moderna och innovativa sillinläggningar. Inläggningarna presenteras sedan för en jury som slutligen utser Årets Sill.

Årets Sill börjar säljas på Sveriges nationaldag 6 juni, samtidigt som ”Sillens dag” firas på Klädesholmen.

På Klädesholmen, på Tjörns västsida, finns en silltradition sedan 1594. Här har man i generationer utvecklat sillen till den inlagda delikatess den är idag. När de fyra kvarvarande konservfabrikerna på Klädesholmen slogs samman i början av 2000-talet bildades Klädesholmen Seafood, som idag förvaltar den svenska silltraditionens yrkeskunnande och hantverksskicklighet.