7 mars, 2012

Ryds Future Line vald till Miljöbästa Båt

Ryds nya styrpulpetbåt, Future Line 528, har valts till MiljöBästa Båt av Svenska Båtunionens Miljökommitté. Prisutdelningen ägde rum på Båttinget på båtmässan Allt för sjön på onsdagen. Ryds får priset för det miljömässiga sätt som den helt nya båtserien byggs på. Alla plastdelar i Future Line är byggda med vakuuminjicering, något som är unikt i skandinavisk båttillverkning.

Båten har även fått stort nyhetsvärde eftersom den har tagits fram i samarbete med en panel bestående av tjejer. Deras sunda förnuft och praktiska sätt att se på båtlivet gav upphov till många nya idéer och förbättringar. Ryds F528 har fått höga fribord för ökad säkerhet, stuvfack som sväljer både barnvagn och vattenskidor, två rejäla badplattformar, ergonomiskt utformade räcken och handtag, många vattenskyddade fack vid förarplatsen, box för leriga ankare, iPod-uttag, mugghållare, riktigt bra vindskydd och belysning som standard i stuvfacken. Allt på bara 5,5 x 2,2 meter.

Ryds kallar den själv den perfekta styrpulpetbåten och den finns i tre modeller, alla med samma skrov. F528 Sport har styrpulpeten på styrbords sida långt bak med extra stort stuvfack och sittplatser framför. På F528 WA sitter styrpulpeten centralt vilket ger fri gångyta runt förarplatsen – perfekt för bad och fiske. På F528 Duo är styrpulpeten delad med en gång mellan de två stolarna – en riktigt snygg lösning.

Ryds 528 lanseras i tre modeller: Sport, WA och Duo. Det som kännetecknar alla modellerna är en modern och genomarbetad design som samtidigt knyter an till Ryds starka traditioner. Båtarna är byggda för att vara snygga, säkra, lättanvända och roliga.

Ryds är idag Sveriges största producent av medelstora motorbåtar. Det är en position man byggt upp under en lång period och vårdat genom åren. Ryds har även alltid legat i framkant vad gäller både miljö och säkerhet.

När båten har utvecklats har Ryds behållit de traditionella värdena samtidigt som man vidareutvecklat båten för den moderna båtmänniskan. Man har också medvetet involverat betydligt fler kvinnor i hela utvecklingsarbetet än vad som tidigare varit norm i branschen, eftersom båtar idag oftast är hela familjens angelägenhet.

Resultatet är en båt som är snyggare, mer praktisk, säkrare och också roligare att köra. Du kommer att kunna känna igen 528:an så fort du sett den. Den har en bred och rak förstäv som ger bättre utrymmen och flytförmåga samt rejäla badplattformar och enkel istigning från aktern efter till exempel bad.

Förutom den nya designen är den stora skillnaden mot förr att Ryds har satsat på den allra modernaste byggtekniken fullt ut.

Tidigare innebar båtproduktion mycket manuellt arbete med att rulla och spruta ut plast. I nya Future Line använder Ryds den allra senaste vakuumtekniken med fasta verktyg och formar för alla detaljer ombord. Det gör att utsläppen från tillverkningen är så låga som man kan komma idag, något som bidrar till en bättre miljö både för båtbyggarna och för båtköparna.

Även precisionen är mycket högre i Ryds Future Line än vid båttillverkning med traditionell teknik.

Alla nuvarande och kommande Ryds Future Line båtar inom samma storleksklass har samma skrov och samma däck. Båtserien är uppbyggd med plattformar och moduler på samma sätt som moderna bilar är konstruerade. Det innebär att samma skrov kan användas till flera olika båtmodeller. Varje modell kan dessutom skräddarsys efter varje båtköpares önskemål om vilken sida som styrpulpeten ska sitta på, hur luckor och stuvfack ska se ut och så vidare.