29 februari, 2012

Först med 12 månaders garanti på begbåtar

Båtmäklaren Eriksson Marine Scandinavia sålde under 2011 flest begagnade båtar i Sverige. Inför båtsäsongen 2012 blir företaget först med att erbjuda upp till 12 månaders garanti vid köp av begagnad båt. Lanseringen sker i samband med båtmässan Allt För Sjön.

Genom att erbjuda kunderna upp till 12 månaderas garanti vid köp av begagnad båt tar Eriksson Marine ytterligare ett steg för att öka kundernas köptrygghet. Johan Karlsson som är vd för Eriksson Marine Scandinavia menar att det finns ett stort behov av en begagnad båt-garanti.

– Många är förvånade att det som i exempelvis bilbranschen inte finns en garanti även vid köp av begagnad båt. Det gör att många tvekar inför köpet och vetskapen om att konsumentköplagen i princip bara är en reklamationsrätt gör att vi anser att det är hög tid att introducera en begagnad båt-garanti. Vi har lagt ned oerhört mycket arbete inför lanseringen och jag är väldigt glad att vi lyckats utveckla en garantiform som också omfattar båtar som är mer än tio år gamla, säger Johan Karlsson.

Ingående funktionstester och testprotokoll på varje båt
Frågan om en garanti för begagnade båtar har varit aktuell tidigare på marknaden. Ett hinder har varit att en sådan garanti ställer stora krav på det säljande företagets resurser att göra tester och undersökningar inför ett garantiåtagande. Johan Karlsson menar dock att detta inte får bli ett hinder för att öka köptryggheten.

– Vi känner oss själva trygga i det garantikoncept vi utvecklat då vi mycket noga undersöker och testar varje båt vi tar in till försäljning. Allt dokumenteras i ett testprotokoll och det blir också en viktig del av köptryggheten eftersom köparen får en detaljerad information om den båt han är intresserad av.

Premien för Eriksson Marines 12 månaders begagnad båt-garanti varierar beroende på båtens ålder. För exempelvis en båt som är fem år gammal och kostar 350 000 kr är premien 3 850 kronor. Johan Karlsson är övertygad om att många som gör en båtinvestering på några hundra tusen kronor ser premienivån som mycket skälig med tanke på den ökade köptryggheten och alla delar som omfattas av garantin. Garantin är i princip lika heltäckande som en garanti på en ny båt.

– Vårt mål har varit att utveckla en garanti som en enkel att förstå och som också är väldigt tydlig i vad den omfattar. Även om det helt naturligt finns vissa begränsningar i omfattningen är jag övertygad om att många köpare kommer att värdesätta både möjligheten att faktiskt kunna få en garanti, men också den kunskap vi bidrar med inför båtköpet. Hela båtbranschen står inför en utmaning att locka fler till att njuta av båtlivet och ett sätt är att underlätta köpet av begagnad båt. Vi vill göra det genom att lansera vår egen garanti och min förhoppning är att fler följer efter då det skulle gynna hela båtbranschen, avslutar Johan Karlsson.

Info: www.emarin.se