28 februari, 2012

Stölderna av båtmotorer ökar kraftigt igen

Mellan åren 2010 och 2011 syns en kraftig ökning av antalet stölder av båtmotorer och motorbåtar. Detta visar ny statistik från Brottsförebygganderådet (BRÅ). Efter att stöldförebyggande åtgärder som till exempel startspärrar fick antalet stölder att sjunka kraftigt är stölderna nu uppe på samma höga nivåer som i mitten av 2000-talet igen.

En förklaring kan vara de ekonomiskt kärva tiderna, som gör att även “vanliga” medborgare förleds att medverka till att motorer säljs till tjuvar och sedan anmäls som stulna. En annan förklaring kan vara att det är en lönsam aktivitet. Det senare styrks av att allt fler motorer hittar tillbaka till Sverige efter att de har stulits.

I många år har bland andra polisen och Larmtjänst önskat att motorerna skulle märkas bättre som en del i stöldskyddet. Tyvärr har detta inte gett så stor effekt. Fortfarande är de flesta nya utombordsmotorer dåligt märkta och saknar instansad märkning, typ chassinummer som finns på alla bilar.

Störst ökning har stölderna av båtmotorer. År 2011 stals 2 619 motorer i hela landet, en ökning med nästan 20 procent jämfört med år 2010. Antalet stölder av motorbåtar visar en något ”snällare” siffra. Under 2011 stals 2 365 motorbåtar, en ökning med cirka nio procent jämfört med föregående år.

Den organiserade brottsligheten är en anledning till det ökande antalet stölder. Att fler båtmotorer än båtar stjäls förklaras med att en motorbåt kräver mer logistik än en motor.

Mycket av det som stjäls försvinner ut ur landet. En trend som blivit tydlig under hösten är att id-märkningen på båtmotorerna har plockats bort och ersatts med falska märkningar.

Tidigare har id-märkningen enbart tagits bort vilket gjort det enklare för polisen att beslagta stulna motorer eftersom de saknar märkning. Genom falska id- märkningar är det svårare att bli stoppad. De falska märkningarna ställer till ytterligare problem när de anträffas i annat land eftersom de blir svåra att identifiera.

Statistiken visar att de län som har flest anmälda stölder av båtmotorer och motorbåtar är av naturliga skäl de som ligger vid vattnet. I topp ligger Stockholms län som följs av Västra Götalands län, Södermanlands län, Skåne län och Östergötlands län. Klicka på bilderna nedan för att få statistik för respektive län.

Käll: Larmtjänst.

Info: https://www.larmtjanst.se/Aktuellt/Nyheter/Stold-av-batmotorer-okar-kraftigt/