27 februari, 2012

Veteran till Risörs Träbåtsfestival

Risörs Träbåtsfestival på det norska Sörlandet är en av Nordens finaste båtfestivaler. Särskilt för alla som vill uppleva härlig stämning runt klassiska båtar. En av de båtar som kommer på besök i år är den så kallade Shetlandsbussen. Detta med anledning av att festivalen vill hedra krigsminnen. Norska “KNM Hitra”, som även har en svensk anknytning, är en av de båtar som finns på plats i Risör 2-5 augusti.

Den svenska anknytningen kommer mest av att Hitra tillhörde en svensk privatperson i några år. Sista tiden i svenska vatten låg hon mest under vatten, men därefter har de nuvarande ägarna restaurerat henne till ett fantastiskt skick.

“KNM Hitra” är en av tre stycken ubåtsjägare som den norska marinen fick av USA 1943. Fartygstypen var ursprungligen konstruerad som kustubåtjägare för den amerikanska marinen redan 1917. Fartyget kom dock snart att hamna hos den norska specialavdelningen “Shetlandsgjengen”.

Etter kriget kom fartyget i tjänst som kustvakt fram till 1953, då hon lades upp. 1959 såldes fartyget och upptäcktes igen 1981 som halvt sjunket i Sverige där en privatperson ägde Hitra.

Nu är det dock en helt annan fason på Hitra, som ägs av en förening vars medlemmar har putsat upp henne till sin forna glans. I augusti kan alla som är intresserade ta del av fartyget i Risör.

Risör Trebåtfestival hålls i år 2-5 augusti.

Info: www.trebatfestivalen.no