24 februari, 2012

Största båtmässan lockar hela familjen

Allt för sjön i Stockholm – Nordens största båtmässa räknat i antalet besökare – vill locka både dagens och morgondagens båtköpare. Därför satsar mässan ännu mer på aktiviteter som riktar sig till alla i familjen. Allt för sjön har i år öppet 2–11 mars.

Allt för sjön är mässan för den breda publiken och har därför många roliga aktiviteter och intressanta seminarier för hela familjen.

– Den som påverkar båtköpet i mycket hög grad i familjen är kvinnan. Det visar flera undersökningar. Mannen kanske tar initiativet till att köpa båt, men kvinnan avgör i slutändan vilken båt det blir, säger Thomas Sandberg, projektledare för Allt för sjön.

Den hall som inrymmer flest aktiviteter för hela familjen är Charlie-hallen. Här finns Barnens Hörna som bjuder på roligheter för såväl de yngsta som de lite äldre barnen. Här kan de prova lyckan i fiskdammen, öva balansgång, rita sin drömbåt eller teckna en egen sommardröm. Här får barnen också träffa mässans kelgris, måsen Måsart.

– En spännande och rolig aktivitet är Sjörövarskeppet som Sjösäkerhetsrådet ställer ut tillsammans med Allt för sjön. Här får barnen på ett lekfullt sätt lära sig grundläggande sjökunskaper. Hur viktigt det är att ha flytväst på sig och hur man gör enkla knopar. De får också kasta lasso runt en knap. Kul ska det vara, säger Marie-Louise Johansson, biträdande projektledare på Allt för sjön.

Här finns också en bassäng för den som vill prova flytvästen i sitt rätta element. I bassängen demonstreras, flera gånger om dagen, olika typer av flytvästar och besökaren får lära sig vilken flytväst som passar olika åldrar och situationer.

Sjöräddningssällskapet, SSRS, finns på plats i en stor monter med namnet Juniortrossen som riktar sig till barn. Här får barnen bland annat leta sig fram i en labyrint och klättra i en klätterställning av rep.

Svettiga efter leken kan de vila ut i Glasscaféet, för att sedan ta sig an ingenjör Lundström klurigheter. Han bjuder på en ny tävling där det gäller att bygga en farkost av Skånemejeriers mjölkförpackningar och sedan köra den i en vattenbana på kortast tid. En mycket uppskattad pyssel- och tävlingsaktivitet.

I Charlie-hallen finns också Classic Boat Show, en avdelning som lockar båtälskare från hela Norden. I år är temat OS-båtar 100 år. Utställningen bjuder på en kavalkad av olika kappseglingsbåtar som deltagit i OS-sammanhang under de senaste 100 åren. Allt sedan OS i Stockholm 1912.

Andra roligheter i Charlie-hallen är segelbåtsbassängen där alla familjemedlemmar kan kappsegla med radiostyrda båtar. I montern Det enkla båtlivet, visar Allt för sjön tillsammans med Marina Läroverket i Danderyd samt Sweboat att det inte alls behöver kosta många tusenlappar för att komma ut på sjön. I montern rustas två båtar upp, en segel- och en motorbåt som auktioneras ut under mässans avslutande dag den 11 mars. Skolan har också en nybörjarskola som tar besökaren igenom de viktigaste marina kunskaperna. Till mässan bjuds också flera hundra skolbarn in.

I montern Årets nyhet visas tio produkter som skickats in av utställare och som nominerats av en jury. Besökarna röstar sedan och Årets Nyhet 2012 kan koras.

I Alfa-hallen kommer Svenska Kryssarklubben att bjuda på flera hundra seminarier om allt ifrån manöverbord-räddning till hur man förbereder sig bäst för långseglatser över de sju haven.

För att besökarna ska stanna och trivas på mässan finns flera ”vattenhål”, till exempel Glasscaféet, Regattabaren samt restauranger med hamburgare och sushi. Ute på entrétorget ligger en lite mer exklusiv restaurang, Svedea skärgårdskrog, som serverar allt från klassisk stekt strömming med skirat smör till ostron med champagne. På entrétorget huserar Skärgårdsradion som tillsammans med nätportalen Hamnen.se intervjuar besökare och utställare.

– Så det finns väldigt mycket för hela familjen att se på och uppleva även i år. Och jag skulle vilja tipsa alla utställare att ta sig en runda i hallarna. Ofta hinns inte det med. Vår stora satsning på hela familjen tror jag gynnar båtlivet både på kort och på lång sikt, avslutar Thomas.

Mer info: www.alltforsjon.se

Kommentarer

Anna Tulpanen Kling 20:47:27 2012-03-02

Älskar båtar äldre fina mahogny båtar.
Båt folk är trevliga människor.
Lycka till med mässan. Ha det underbart
Alla ni som kommer att vara där.