24 februari, 2012

Idébåt tar fasta på kvinnors åsikter

All Aboard är ett nytt båtkoncept som tar fasta på vad kvinnor vill ha i en fritidsbåt. Ett team har skapat 50 lösningar på de tio vanligaste problemen på en båt. Allt ifrån att hoppa i land säkert till att få upp en person som trillat överbord. Den 2 mars premiärvisas båtkonceptet på Allt för sjön i Stockholm.

Målet för All Aboard är att öka antalet kvinnor på sjön och därmed bredda kundunderlaget för fritidsbåtar. Projektägare till All Aboard är Svenskt Marintekniskt Forum (SMTF) som arbetar för att utveckla den maritima industrin i Sverige.

Det är inte någon färdig båt som ska visas utan ett koncept där båtbranschen ska kunna plocka idéer.

– Vi visar lösningar på en rad problem. Det är främst praktiska lösningar i båtar, säger Tatiana Butovitsch på Ampersand, pressansvarig för projektet.

– Vi gör ett båtkoncept, som en idésamling. Vi ska inte sälja något utan levererar ett antal idéer som vi menar att båtbranschen kan vidareutveckla. Vi har jobbat tillsammans med bland andra Ryds, Nimbus, Seldén Mast, Båtsystem Volvo Penta, Dacap konstruktionsbyrå och White arkitekter som har gjort inredningen.

Väldigt många lösningar för nya båtar kommer från kvinnor och det är främst detta som projektet har tagit fasta på.

– Vårt mål är att inkludera kvinnors önskemål i en fritidsbåt utan att exkludera mäns. Det innebär ett tänk som kan ge båtbranschen åtskilliga nya kunder både i Sverige och utomlands.

När familjer bestämmer sig för att sälja båten och köpa sommarstuga eller husbil, är det ofta kvinnan som är den drivande parten. Kvinnorna har även stor påverkan när familjen köper båt. Bastu och dusch, en köksö för gemensam matlagning, ett utskjutbart golv i sittbrunnen som dels ger rum för fler att umgås och dels har en ramp som är både vattenrutschkana och räddningsramp är några av de innovativa och smarta lösningar på kända båtproblem som teamet tagit fram.

Idébåten All Aboard har utvecklats efter samma principer som Volvos konceptbil YCC, populärt kallad tjejbilen. Den lanserades för några år sedan och blev väldigt uppmärksammad i Sverige och internationellt.

Bildtexter:
En del av personerna bakom All aboard: fr. v. Camilla Palmertz, Tatiana Temm, Maria Widell Christiansen och Elna Holmberg.

Kommentarer

Mags 13:46:50 2012-03-01

Ser ut som en vanlig segelbåt utan mast, fusionerad med en gammal Croupier 24 och kittad med gamla soljalusier från en Volvo 343 årsmod -86. I övrigt kul med nya idéer!

Krister Karlsson 14:14:25 2012-03-01

När kvinnor konstruera en båt för den en köksö…ser ut som att Volvos tjejgrupp här har för avsikt att konservera könsrollerna.

Pernilla 17:03:14 2012-03-01

@Krister Karlsson Såväl kvinnor som män kan väl använda en köksö? Så är det iaf hemma hos oss.