22 februari, 2012

Nya AIS-produkter och Wifi från Comar

COMAR AIS-3R är en AIS-mottagare med inbyggd multiplexfunktion. Den kan användas samtidigt av en plotter med NMEA 0183 och en dator med USB-port. Är den ansluten till en dator kan den till exempel ta emot positionsdata från en GPS/plotter som multiplexas och görs tillgänglig för navigationsprogrammet. Det är AIS-3R en äkta parallell AIS-mottagare som tar emot all AIS-data från bägge AIS-kanalerna samtidigt.

Pressrelease:

AIS-3R läser och avkodar alla meddelanden som är specificerade och skickas av en AIS-transponder klass A eller klass B, SARTs och AtoN. AIS-målen, tillsammans med statisk och dynamisk information visas på alla kompatibla plottrar, navigationsprogram eller radar. Anslut en VHF-antenn direkt eller genom antennsplittern ASR-100. Pris 2 990 kr.

COMAR NMEA-2-WIFI är en gateway som skickar NMEA 0183-data trådlöst till en iPad, tablet, bärbar dator eller smartphone och som används av en applikation för att till exempel visa position, djup, vind och AIS-mål.

NMEA-2-WIFI har två NMEA-ingångar som multiplexas till en utgång över WLAN. Det gör det möjligt att ta emot NMEA 0183-data med 4800 baud från en valfri plotter samt data med 38 400 baud från en AIS. På så sätt kan du enkelt få samma data i en smartphone eller iPad som i din plotter. Kommunikation är dubbelriktad.

Om båten har ett NMEA 2000-nätverk används en Actisense NGW-1 gateway som ansluts mellan nätverket och NMEA-2-WIFI och översätter data från NMEA 2000 till NMEA 0183.

Det finns många applikationer som hanterar NMEA 0183 över WLAN, t.ex. Coastal Explorer (pc), iNAVx, iNMEA. NMEA Remote och MID Wifi (iOS). Sök på Android Market eller iTunes Store efter en applikation. Pris 2 790 kr.

Info: www.marinplus.se