17 februari, 2012

Dalslands kanal öppnar för ny seglationssäsong

I flera år har Dalslands Kanal AB arbetat med ett omfattande utvecklingsarbete. Flera av delprojekten har varit direkt riktade mot förbättrad service till båttrafikanter. Inför 2012 har detta arbete fortsatt med bland annat två nya slussportar i Upperud.

Två gamla slussportar ligger på torra land och ett öppet gapande hål lyser i slussbassängen i Upperud. Det är ett omfattande arbete att reparera en slussport. Särskilt när den stått i vatten i flera decennier. Så blir det med en slussport som är utsatt för extrem påverkan av väder och vind, vatten och mekaniskt slitage. Så, i december var det aktuellt. Då lyfte kanalbolaget de två slussportarna för transport till reparation. Just nu pågår ett febrilt arbete med att reparera de två slussportarna. Sista veckan i april ska de vara på plats igen. Och då är tanken att de ska stå i flera årtioden igen. Samtidigt väntar bolagets reparatörer på att det ska våras för att även själva slussbassängen ska kunna ses över.

Vårförberedelserna är i full gång. Innan kanalen öppnar för passagerartrafik, den 1 maj, ska alla slussar servas och kontrollköras. Samtliga farleder skall ses över och positioneras så de stämmer med sjökortet.

– Fritidsbåtarna är välkomna 11 juni, det är då kanalen öppnar för säsongen, säger kanaldirektören, Benny Ruus. Sen har vi öppet för trafik ända till den 30 augusti.

Kanalbolaget har jobbat med ett omfattande upprustningsarbete under en följd av år. Det har handlat om att förbättra service för trafikanter och besökare, skapa förutsättningar för bättre miljöhantering och – inte minst- se till att det värdefulla kulturarvet, som den gamla transportleden egentligen är, bevaras för framtiden. Sedan 2010 kan kanal- och sjösystemet bjuda på hela fem nya gästhamnar. En av dessa är Holmerudsfors gästhamn, mycket vacker belägen i den norra delen av sjösystemet.

– En absolut pärla säger kanaldirektör Benny Ruus som själv var med och invigde gästhamnen 2010. Båtklubben jobbar nu med att färdigställa det sista i hamnens servicehus. I denna idylliska vik kan du bl.a. handla, glass, dricka och färska frukostfrallor. Är du sugen på ett bastubad är även detta möjligt. De andra två gästhamnarna som bör omnämnas är Käglans gästhamn i Östervallskog – i den absolut nordligaste delen av sjösystemet – som fått en rejäl ansiktslyftning och Signebyns gästhamn – också idylliskt belägen i en vackra sjön Östra Silen. Den fjärde gästhamnen Sillebottens gästhamn, ligger inte långt från Signebyn.

Vart femte år genomför kanalbolaget och Sjöfartsverket en revidering av gällande sjökort. Förra årets översyn kom att resultera i en ny upplaga i maj 2011. Några större farledsändringar står inte att finna. Men, däremot har justeringar har gjorts gällande informationen till navigeringsdelen. Sjökortet kan beställas hos kanalbolaget eller inhandlas hos de flesta försäljningsombud för sjökort.

Info: www.dalslandskanal.se