13 februari, 2012

Första nya KBV-båten sjösatt

Kustbevakningens fem nya övervakningsfartyg i serien 312 byggs av Baltic Workboats i Estland. De nya fartygen ska ersätta äldre fartyg i den svenska kustbevakningsflottan. Det första fartyget ska levereras hösten 2012. Nu har Baltic Workboats sjösatt det första fartyget, KBV 312, och tester av systemen vid kaj pågår under de närmaste veckorna. Leverans är planerad till mitten av april.

Nästa fartyg, KBV 313 är inte långt efter och framskridandet går fort. Leverans är planerad till slutet av maj. Det mesta av svetningen är gjord på KBV 314 och Ljods klassningssällskap ska inspektera skrovet i nästa vecka. KBV 315 har påbörjats ihopsättning i jiggen, IPS ringarna är på plats.

Varvet ligger i Kurresaare på Ösel i Estland och bygger bland annat polis-, lots- och fiskerikontrollfartyg i aluminium och stål, för flera myndigheter i olika länder.

312-serien kommer bland annat att användas för övervakning, gränskontroll, fiskerikontroll, sjöräddning och i sjösäkerhetsarbete. Längd över allt (LÖA) på fartygen blir 24,6 meter och största bredd 5,68 och de får en topphastighet på cirka 32 knop. Den totala budgeten för de fem fartygen är 200 Mkr.

Fartygen kommer att förses med bränslesnåla motorer från Volvo Penta med framåtvända propellrar av typ IPS. Skrovet har anpassats till IPS och optimerats för minsta vattenmotstånd vid marschfart, 25 knop.

Kommentarer

Ola Ljungberg 00:51:15 2012-02-14

Mera pengar i sjön för pilsnerkontroller således.