7 februari, 2012

Volvo Pentas nyheter till årets båtsäsong

Volvo Penta lanserar en rad nyheter till årets båtsäsong. Den största nyheten – D6-400 DPH (bilden), som är världens starkaste dieselmotor med drev – har vi redan skrivit om båda i tidningen Båtliv och på hemsidan. Övriga nyheter lanserades på Båtmässan i Göteborg, som pågår för fullt den här veckan. Det är en fin och nyhetspackad båtmässa väl värd ett besök.

Pressrelease:

Nytt reglage för inombordare
Det senaste tillskottet i Volvo Pentas program av elektroniska reglage för motor- och segelbåtar är ett sidomonterat reglage för inombordsmotorer i singelinstallation. Reglaget har symmetrisk utformning och kan därför monteras till styrbord eller babord. Manövreringen är mjuk och exakt med behagligt grepp.

4-tums informationscenter
Volvo Pentas nya 4-tums färgdisplay är ett verkligt informationscenter för båten. Displayen kan visa motordata från en eller två motorer, färddatorinformation samt information från olika givare, t.ex: roderläge, vattentemperatur och nivå i färskvattentanken. Menyerna är mycket lättnavigerade och föraren kan själv välja vilka data som skall visas och på vilket sätt.

Nya 4-tumsdisplayen har hög upplösning och är mycket lättläst, oavsett ljusförhållanden. 4-tumsdisplayen passar Volvo Pentas diesel- och bensinmotorer med EVC. Detta ger mycket exakt och tillförlitlig information, samt möjligheten till framtida uppdateringar av displayen med nya funktioner.

4-tumsdisplayen finns för utanpåliggande eller infälld montering. Den kvadratiska formen och de kompakta yttermåtten gör den lättplacerad på instrumentbrädan.

Bättre prestanda med nya Duoprop-propellrar
Volvo Penta lanserar nya Duoprop-propellrar i aluminium för DPS- och OceanX-dreven. De nya IH- och I-propellrarna har en ny och patenterad utformning med större blad som ger bättre grepp i vattnet. Resultatet blir snabbare acceleration och minskad risk för kavitation under körning. Den nya utformningen är möjlig tack vare att propellrarna är pressgjutna, vilket ger hög täthet med jämn ytstruktur.

IH-propellrarna har spiralskurna splines, en konstruktion som introduceras på DPS- och OceanX-dreven modellår 2012. I-propellrarna har raka splines och passar DPS-, OceanX- och XDP-drev till och med modellår 2011. Hösta tillåtna motoreffekt är 220 hk med dieselmotor och 225 med bensinmotor, Högsta toppfart är 38 knop.

Ökad bränslesäkerhet
Vatten i bränslet är ett vanligt problem som kan leda till allvarliga problem för båtägaren. Nu lanserar Volvo Penta en ny indikator för vatten i bränslet.

Den nya indikatorn är integrerad i Volvo Pentas EVC-system och föraren blir direkt uppmärksammad på problemet i displayen vid manöverplatsen. Sensorn upptäcker vattnet innan det når fram till motorn, vilket gör det möjligt att förebygga tillbud. Den nya sensorn för vatten i bränsle finns för dieselmotorerna D3, D4 och D6 från och med modellår 2012.