7 februari, 2012

Fred 25 gav Otto en andra chans

NIKE – sjöfararnas egen segergudinna – döpte Otto von Friesen sin båt till efter att han övervunnit sitt rörelsehinder och kommit ut på sjön igen. Med den hanterbara och lättillgängliga båten Fred 25 lägger han själv till i hamnen i fiskeläget Råå vid Öresund.

Pressrelease:

Varje år drabbas tusentals människor av en sjukdom eller en olycka som direkt förändrar deras sätt att leva. Båtlivet får ett abrupt slut och sommarhalvåret blir sig aldrig likt igen.

Det här fick Otto von Friesen, journalist och författare bosatt i Råå, uppleva för ett antal år sedan när han drabbades av en muskelsjukdom. Otto hade gett upp tanken på att få komma tillbaka till båtlivet då han vid ett besök på tillgänglighetsmässan Leva & Fungera 2011 fick syn på Fred 25.

– Det var precis en sådan båt jag föreställt mig: jag kunde rulla ombord med min Permobil och själv hantera den med hydraulik av olika slag.

Båten Fred 25 från Hanterbara båtar AB har stora öppna ytor, en ramp i fören, och bogpropeller för att en ensam skeppare ska kunna känna sig trygg vid svåra manövreringar i hamn och landstigningar. Vid stopp för fiske lägger man enkelt i ankaret och efter att fångsten halats in dras ankaret upp med ett tryck på fjärrkontrollen.

– Jag slog till och i juli fick jag ner båten som döptes till Nike; ett lämpligt namn eftersom Nike är sjöfararnas egen segergudinna och jag hade ju vunnit över mitt rörelsehinder och kunde åter gå till sjöss och njuta av hav, vind och sol.

Nike väcker uppmärksamhet i hamnen och ute på vattnet. Båtfolket vill veta allt om den hanterbara båten och Otto tycker att det är skoj att svara på alla frågor.

– Nu känns det fint att längta efter våren och sommaren och veta att snart är det dags för sjösättning. Det är härligt att få susa i väg till någon lämplig fiskeplats ute vid Ven eller bort mot Helsingborg utanför Knähaken, säger Otto nöjt.

Kommentarer

Jonas n 15:23:00 2012-02-07

Otroligt