6 februari, 2012

Premiär i Göteborg för Albemarle 242CC

Den amerikanska styrpulpetbåten Albemarle 242CC är en av många båtar som har premiär på Båtmässan i Göteborg. På mässan premiärvisas Albemarle 242 CC i Skandinavien. Det är en robust styrpulpetbåt för sportfiskare med tuffa krav och samtidigt den perfekta familjebåten för dagsturer.

Varvet i North Carolina har producerat kvalitetsbåtar i 35 år och har sedan starten varit specialiserade på att producera båtar som i första hand vänder sig till sportfiskare. Båtkonstruktionen är utvecklat i de tuffa havsmiljöerna i North Carolina där Nordamerikas Atlantkust sätter båtarna på hårda prov.

Genom den unika JPS (Jackshaft Power Solution) konstruktionen har Albemarle funnit en mycket bra viktbalans i båten. Motorn (här erbjuds hela sex alternativ) är mittmonterad i styrkonsolen med en drivlina i form av en kardanaxel som förbinder motorn med ett ordinärt drev. Detta är en världsnyhet framtagen genom ett unikt samarbete mellan Volvo Penta och Albemarle Boats och som i samband med båtmässan premiärvisas i Skandinavien.

Båtens fina viktbalans tack vare JPS-konstruktionen skapar fantastiska sjöegenskaper. Genom att tyngdpunkten förflyttats föröver i kombination med det stabila skrovet kommer båten snabbt upp i planing oavsett last.

I utställningsbåten sitter en Volvo Penta D4 med ett Duopropdrev, vilket levererar 260 hk och en marschfart på över 35 knop. Motorn nås via fyra stora dörrar/luckor runt om vilket gör all teknik, med såväl motor som elektronik, mycket åtkomlig och lättservad.

Albermarle vänder sig inte bara till barnfamiljer och båtfolk som söker en rejäl styrpulpetsbåt med inombordare. Båten är utrustad med flera funktioner för sportfiskare. Här finns bl.a. spöhållare, fiskesumpar och monterade fästen för spödörjar. Den typiska amerikanska T-toppen med canvastak ger båten en tuff attityd som sticker ut samtidigt som den skapar mycket bra säkerhet som väderskydd och grabbräcke.

Båten är CE-godkänd och kostar 695000 – 995 000 kronor beroende av motor- och utrustningsalternativ och har en leveranstid på cirka 18 veckor från order.

Albermarle representeras på båtmässan i Göteborg av Albemarle Boats Scandinavia AB.