4 februari, 2012

Världspremiär på Ryds F528 på Båtmässan

En grupp med engagerade båtkvinnor ligger bakom många av idéerna i nya F528. Höga fribord för ökad säkerhet, stuvfack som sväljer både barnvagn och vattenskidor, två rejäla badplattformar, ergonomiskt utformade räcken och handtag, många vattenskyddade fack vid förarplatsen, box för leriga ankare, iPod-uttag, mugghållare, riktigt bra vindskydd och belysning som standard i stuvfacken. F528 är dessutom Ryds tystaste, snålaste och mest miljövänliga båt någonsin.

Pressrelease:

Inner- och ytterskrov tillverkas med vakuuminjicering – en teknik som Ryds är ensamma om i Norden – som ger ett starkare, lättare och exaktare skrov. F528 finns i tre modeller, Sport, Walk Around och Duo, är 5,5 x 2,2 m och kostar från 187 900 kr med 60 hk fyrtaktsmotor.

Ryds är Sveriges största båttillverkare och har länge dominerat det kanske största segmentet för nya motorbåtar, 5-6 meters styrpulpet. Nu introducerar företaget en från grunden helt ny båt vilket är ovanligt i en värld där ansiktslyftningar är legio.

Utvecklingen av F528 började med djupintervjuer av båtfolk, skärgårdsbor och nätverk med engagerade båtkvinnor. Intervjuerna gjordes av Ryds och designern Mikael Selenius. Det visade sig att kvinnornas önskemål och tankar kring praktiskt båtliv gav upphov till många funktionella förbättringar och innovationer. F528 har därför en lång rad av ”bäst i klassen”-egenskaper som stora, belysta stuvfack som sväljer en barnvagn, höga fribord och två rejäla badplattformar, flera stora fack vid förarplatsen, riktig ankarbox, grabbräcken överallt och en ruta som även i praktiken skyddar mot fartvinden.

För att anpassa den för olika behov finns F528 i tre modeller, alla med samma skrov. F528 Sport har styrpulpeten på styrbords sida långt bak med extra stort stuvfack och sittplatser framför. På F528 WA sitter styrpulpeten centralt vilket ger fri gångyta runt båten. På F528 Duo är styrpulpeten delad med en gång mellan de två stolarna – en riktigt snygg lösning om är några fler ombord.

Storasyster Ryds 568GTI/GTS har om och om igen blivit bäst i test av sjöegenskaper. På F528 har vi ytterligare förbättrat egenskaperna. Ryds har provkört, ändrat, provkört igen och finjusterat. F528 är därför sannolikt den mest genomtänkta och utprovade båten som gjorts i Norden. Redan när man kliver ombord märker man att det nya skrovet inte niger så mycket, dessutom finns det bra pulpits att hålla sig i både i för och akter vid bordning.

När man kör märker man det ovanligt tysta skrovet. Det är formgjutet med en ny vakuumbaserad HSI-teknik (Hull and String Integrated) som ger lättare, hårdare och styvare skrov – men framförallt överlägsen precision och passform. Dessutom reducerar tekniken utsläppen till praktiskt taget noll. Hela utrymmet mellan inner- och ytterskroven är fyllt med ljuddämpande skum. Ryds är den enda tillverkaren i Norden som har en liknande anläggning. Det lätta och hårda skrovet är också en del av förklaringen till den blygsamma förbrukningen på 0,47 liter per sjömil vilket gör att den kvalar in i den grönaste Ecoboat-klassniingen.

Förarplatsen är lite ovanlig. Den har flera stora stänkskyddade fack där man kan lägga ifrån sig saker säkert. Panelen har navigator och ekolod i centrum samt reglage som nås enkelt av föraren. Det finns också mugghållare, dockningsstation för mobil och 12V-uttag. Dessutom har den en riktigt vindskyddande ruta.

Säkerheten är en av Ryds paradgrenar. F528 är troligen klassbäst på ombordstigning både fram och vid aktern, breda skarndäck att kliva på, höga fribord upp till höften att luta sig mot när det går sjö. Hela båten är skumfylld så även om den bryts av kommer delarna att flyta. Den har också många grabbräcken och en trygg och mjuk gång i sjön, speciellt när vind och vågor tilltar.

F528 är en av få nordiska båtar som certifierats av Det Norske Veritas, DNV, och uppfyller deras stränga kvalitets- och säkerhetskrav.

Designen är helt ny och kan beskrivas som Ryds DNA i nya kläder. Man känner igen formelement som relingslistens linjer och dörren i aktern. Andra detaljer är nya som acrylglasväggen i aktern och den långa vattenlinjen med den fräcka knäcken på stäven. F528 har hydraulstyrning som standard och märks med stöldmärkning från Securmark.

Bland tillbehören finns det väntade blandat med nytt. Belysning i stuvfack är faktiskt standard. Som tillval finns Iphonedocka och dynor i ett material helt utan mjukgörare. Kapell med bågar som kan vikas och stuvas undan sparar utrymme.

Fakta
Längd 5,51 m
Bredd 2,18 m
Höjd över vattenyta 1,49 m
Djupgående 0,35 m
Vikt från 540 kg
Trailervikt 800 kg
Sittplatser 5

Prestanda
30 knop med 60 hk (0,47 l/nm vid 20 knop)
34 knop med 75 hk (0,53 l/nm vid 23 knop)
38 knop med 90 hk (0,61 l/nm vid 25 knop)

Pris från 187 900 kr inklusive 60 hk fyrtaktsmotor.

Info: www.ryds.se