4 februari, 2012

Ny båtskola gör eleverna sjöklara

På båtmässan i Göteborg, som öppnas för allmänheten 4 februari, lanseras Sveriges nya båtskola. Sjösportskolan i Långedrag och Svenska Båtskolan i Stockholm går samman och bildar Sjöklar Kustakademi. – Vi skapar en modern båtskola med hög kompetens där praktik är en viktig del i varje kurs. Skolan ska berika ditt båtliv och få dig att växa på sjön, säger Karl Nordström, vd för Sjöklar.

Sjöklar Kustakademi har basen i utbildningsbranschen, men båtlivet tillhör också upplevelsebranschen. För väldigt många är båtlivet det absolut största fritidsintresset.

– Vi på Sjöklar Kustakademi älskar alla som älskar havet. Det är vår mission att skapa glädje och självförtroende hos både landkrabbor och sjöbjörnar, från kust till kust, säger Karl Nordström.

För många grupper i samhället är havet inte tillgängligt. Främst beroende på okunskap. Det vill Sjöklar Kustakademi ändra på.

– Kunskap är nyckeln. Vi vill öppna havet för alla. Därför startar vi nu en kurs för dem som inte vet något om båtliv.

Men Sjöklar vill även öppna havet för dem som redan har båt och regelbundet använder den. Det finns i dag drygt 800 000 fritidsbåtar i Sverige, från minsta eka till största yacht.

– Kunskapsbristen begränsar mångas båtliv. Men med rätt utbildning kan man vara på havet många fler dagar om året. Dimma, mörker och lite tuffare väder är egentligen inget hinder för den erfarne att vara på sjön, säger Karl Nordström.

Det är i stort sett omöjligt att läsa sig till hur man lägger till med hjälp av propellerverkan eller hur man navigerar i mörker. Därför ingår praktik i alla Sjöklars kurser. Alla deltagare får bege sig ut på sjön under riktiga förhållanden och lära av dem som redan kan och har stor erfarenhet av just det moment som ska tränas.

Sjöklar erbjuder även intensivkurser som ger gedigen utbildning på kort tid. Kursupplägget för exempelvis fartygsbefäl klass VIII-examen ligger på sex till åtta dagar, antingen över två långhelger eller under veckodagar för dig som kan studera på arbetstid.

Upplevelsen på sjön är viktig. Därför fortsätter också Sjöklar att erbjuda spännande upplevelser i de azurblå vattnen i Västindien, eller utmanande seglingar på Nordsjön.

Info: www.sjoklar.se