27 januari, 2012

Förtöjningstampen som försvinner i bryggan

Den norska bryggtillverkaren Wee Marine AS har uppfunnit en lösning som för gott kommer att ändra rutinerna för båtförtöjning. Genom den svenska återförsäljaren, Norska Marin System, finns Automooring nu tillgänglig i Sverige.

Automooring är en helt ny, egenutvecklad och patenterad förtöjningslösning från Wee Marine AS. Den kan monteras på alla Wee Marines/Norska Marin Systems förtöjningsbommar och är lika enkel som smart. Detta är ett system med fast monterade förtöjningstampar som med en fjäderlösning dras in i bommen.

När du kastar loss sugs tampen in i bommen och när det är dags att förtöja vid bryggan är det bara att dra ut tamparna och lägga dem över knapen – enkel och snabb förtöjning. Längden på tamparna justeras så de passar just din båt – därmed ligger båten alltid perfekt vid bryggan.

– Jag har kört båt i hela mitt liv och ständigt irriterat mig över att våta, smutsiga och slitna tampar. Efter att ha funderat ett tag kom jag på den här konstruktionen, som jag hoppas gör det enklare för många båtägare, säger uppfinnaren Åge Wee på Wee Marine AS.

Fjäderfunktionen gör att förtöjningen förblir stram och därmed blir det jämn belastning på bryggan. Förtöjningssystemet är också utrustade med extra dämpare som begränsar ryck och slitage när båten blir utsatt för höga vågor och/eller kraftig vind. En keramisk ring hindrar dessutom slitage på tamparna när de löper in och ut ur bommen.

Wee Marines bommar har redan blivit nominerade till “Årets Utrustning” på mässan ”Sjøen for Alle 2011” för sina 360 graders solcellsdrivna belysning. Nu har bommarna fått ännu en funktion, automooring.

– Det här systemet är vi helt ensamma om att kunna leverera. Systemet har nu börjat lanseras internationellt, som genom vår svenska återförsäljare Norska Marin System, avslutar VD:n på Wee Marine AS, Åge Wee.

Info: www.norskamarinsystem.se