22 december, 2011

Kappsegling för traditionella fartyg i juli

Onsdagen 18 juli blir det kappsegling för traditionella fartyg i samband med Ålands sjödagar. Tävlingen seglas, liksom tidigare, från vattnen kring Degerby, Föglö, öster om fasta Åland, till Mariehamn, Österhamn/Sjökvarteret, med start vid 11-12.00 tiden och målgång på eftermiddagen/kvällen. Seglingsrutten och annan närmare information meddelas senare. Avståndet Degerby till Mariehamn är cirka 20 Nm.

Deltagarna indelas i tre klasser: storbåtar, jakter och skutor. Inga handikappregler tillämpas. Vanliga sjövägsregler gäller (inte kappseglingsregler). Deltagaravgift uppbärs inte.

Skutorna samlas till Skutträff i Degerby tisdagen 17 juli och där ordnas program och underhållning för skutbesättningar och andra intresserade. Numera är skutträffen ett av den Åländska skärgårdens största evenemang.

Efter kappseglingen bjuder Ålands Sjödagar besättningarna på en gemensam måltid i Sjökvarteret där även prisutdelningen sker.

Under Sjödagarna bjuds fartygen på gratis kajplats, el och vatten, dusch & bastu samt underhållning, musik och dans.

Kappseglingen är ett årligen återkommande arrangemang under Sjödagarna, som alltid arrangeras mellan i mitten av juli.

Segelskutorna är även välkomna att delta i Pommern-dagen 15 juli 2012 i Mariehamns Västerhamn. Evenemanget syftar till att uppmärksamma museifartyget Pommern, det enda 4-mastade fraktsegelfartyget i världen som är bevarat i ursprungligt skick.

Fartyg som önskar delta hela vägen in till Sjökvarterets hamn bör inte ha ett större djupgående än 3 m. Farleden in till Slemmern är lodad till 3,7 m och till Sjökvarteret 3,4 m vid normalt vattenstånd. Vid Tullbryggan i Degerby är vattendjupet 5 m på utsidan och 4 m på insidan.

Anmälan görs till arrangören:
Ålands Sjödagar, Sjökvarteret AX-22100 Mariehamn, Åland
info@sjokvarteret.com

Bilden:
Tärnan är ett av Sveriges finaste traditionsfartyg. Foto: Carl Ternstedt.

Kommentarer

Jerker Johansson 17:30:27 2012-06-19

Hej på er
Jag håller i trådarna för Skutträffen i Föglö Degerby.
Vissa ändringar har det blivit som inte finns med i kalendrarna, nämligen att skutträffen börjar redan på måndag den 16 juli.
Ni kan ändra i texten om ni har möjlighet tack!
Mvh
Jerker Johansson / +358400887075
jerkersfastighetsservice@aland.net