9 december, 2011

Förslag till en ny lag om åtgärder mot förorening från fartyg

Utredningen om förorening från fartyg har överlämnat betänkandet “Ny lag om åtgärder mot förorening från fartyg” till infrastruktur-minister Catharina Elmsäter-Svärd. Regeringens särskilda utredare har varit Johan Franson. Utredningen har haft i uppdrag att se över lagen (1980:424) om åtgärder mot förorening från fartyg i syfte att göra lagen mer systematisk, effektiv, användarvänlig och lättare att överblicka.

Utredningen föreslår att den nuvarande lagen om åtgärder mot förorening från fartyg ersätts med en ny lag med samma namn. Den nya lagen disponeras på ett tydligare sätt än i dag genom att bland annat de grundläggande förbuden mot utsläpp av skadliga ämnen från fartyg förs till lagen. Dessutom föreslås ett antal ändringar i sak, i första hand för att anpassa regelverket till den internationella regleringen på området.

En viktig förändring är att utredningen föreslår att lagen om åtgärder om förorening från fartyg utvidgas till att också omfatta fritidsfartyg i större utsträckning än vad som är fallet idag. Det innebär bland annat att fritidsfartyg kommer att omfattas av förbuden mot utsläpp av olja och fast avfall. Utsläpp av olja från traditionella tvåtaktsmotorer undantas dock inledningsvis för att minska påverkan på båtlivet.

Utredningen föreslår att bestämmelserna om tillsyn kompletteras med bland annat en möjlighet för Transportstyrelsen att förbjuda ett fartygs avgång eller vidare resa, om det inte tillhandahålls för tillsyn. Bestämmelserna om tillsyn av utländska fartyg under genomfart av territorialhavet eller den ekonomiska zon anpassas vidare till havsrättskonventionen.

Transportstyrelsen tillförsäkras också genom förslaget ekonomiska resurser att på ett effektivt sätt ingripa när olja eller något annat skadligt ämne släpps ut från ett fartyg i de fall redare eller ägare inte har möjlighet att vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra att miljön skadas.