6 december, 2011

Norska kustens drottning slutar på topp

Efter 56 år i tjänst och 18 år i ”aktiv pension” avslutar MS Nordstjernen sin insats längs kusten nästa år. Norska kustens drottning slutar med stil på världens topp – Svalbard.

MS Nordstjernen avlöstes redan år 1994 av nybyggda MS Nordlys på den norska kusten. Det skulle bli en hektisk pensionstillvaro med fler comebacks på den norska kusten än något annat av Hurtigrutens fartyg. År 1994 började ”Stjernen” sommarsegla till Svalbard, och det är så hon nu avslutar sin karriär.

Under loppet av fem dagar får man uppleva Longyearbyen, Barentsburg, Ny Ålesund och Spetsbergens hela fantastiska västkust. Man besöker kända platser som Magdalenefjorden, Moffen och Liefdefjorden. Man passerar 80° nord och kan förvänta sig att få se det spektakulära arktiska djurlivet, som valross, isbjörn, en rad fågelarter och andra arktiska inslag som val, ren och ripa. På den här resan får man njuta av vackra fjordar, fina fjäll och imponerande glaciärer längre norrut än någon annan plats i världen.
Mellan den 7 juni och 21 augusti 2012 går det två avgångar i veckan. Det ena programmet är mellan torsdag och tisdag och inkluderar en övernattning i Longyearbyen före kryssningen. Det andra är mellan måndag och lördag och inkluderar övernattning i Longyearbyen både före och efter seglatsen.

Man kan också kombinera den norska kusten med Spetsbergen på seglatsen med MS Nordstjernen till och från Svalbard. Under loppet av 12 dagar besöker vi några av de mest spännande resmålen i Norge, från Bergen i söder till Svalbard i norr i maj/juni och mot fastlandet i augusti.

MS Nordsjernen är för många prototypen för ett ”riktigt” Hurtigrutenfartyg. Hon levererades till Bergenske Dampskibsselskab från Blohm&Voss AF i Hamburg den 24 februari 1956 och hade på sin 50-årsdag år 2006 seglat en distans längs den norska kusten motsvarande 150 gånger runt ekvatorn. Hon har lång erfarenhet av seglatser på Svalbard både i Expressrutten och senare i expeditionsfart under 1994–2008. År 1976–1979 gjorde hon ”vårkryssningar” från Bergen till Shetland. Hon har varit hotellfartyg och hon har tagit med Arve Tellefsen på konsertturné med Oslos filharmoniska orkester. Det är en kustdiva som nu slutar på ”världens topp” i isbjörnens rike.

Priser MS Nordstjernen på Svalbard
Måndag–lördag: Inkluderar övernattning i Longyearbyen före och efter själva seglatsen, pris per person från SEK 10.906 (beroende på hyttkategori).
Torsdag–tisdag: Inkluderar en övernattning före avgång, pris per person från SEK 10.906 (beroende på hyttkategori).
Bergen–Longyearbyen, avgång 28 maj med ankomst 8 juni, pris per person från SEK 19.567.
Longyearbyen–Bergen, avgång 21 augusti med ankomst 1 september, pris per person från SEK 21.367.

Flyg ingår inte, men paketen är anpassade efter flygförbindelserna till Longyearbyen. Man kan naturligtvis förlänga vistelsen i Longyearbyen före eller efter seglatsen för att få ut ännu mer av resan.

Inför säsongen 2012 kommer MS Nordstjernen att komplettera Hurtigrutens resor till extrema och exotiska Svalbard. Hurtigrutens specialbyggda expeditionsfartyg MS Fram kommer att göra sju seglatser till Svalbard under 2012, däribland Klimatresan och Svalbard runt.
Läs mer om MS Fram på Svalbard på www.hurtigruten.se.