1 december, 2011

Saga bygger ny modell med salong och rak axel

Norska Saga har visat ritningarna på en helt ny båtmodell, som ska premiärvisas i april 2012. Saga 365 sägs vara en helt ny båt med rak axeldrift och en stor kabin. Enligt norska Båtmagasinet.se är Saga 365 en helt nykonstruerad båt, från skrovet och uppåt. Konstruktörerna har dock tagit med sig av sina erfarenheter från alla tidigare båtmodeller från Saga.

Saga var en gång en av Norges största båtbygare. Företaget har dock haft det jobbigt i några år med bland annat en konkurs. Efter det tog Saga fram flera nya och modernare modeller som snabbt har blivit uppskattade bland främst skandinaviska båtköpare.

Den nya båten får en stor, stängd salong och ett rymligt akterdäck. Båtens design är modern med skarpare linjeföring än tidigare. Skrovet beskrivs som ett mellanting mellan halvplanande och planande.

På de nyligen publicerade teckningarna ser man att skrovet har en liten köl och rak axel. Motorbestyckningen blir en Volvo Penta D6–435 dieselmotor, som ska ga en toppfart upp emot 30. En behagligare och mer ekonomisk marschfart torde ligga kring 20 knop.

Tyvärr finns det inga måttuppgifter eller annan teknisk information om båten än, men håll utkik på Sagas hemsida så kommer fler detaljer att publiceras där efter hand.

Info: www.sagaboats.no