18 november, 2011

Testa brandvarnaren före advent!

BrandvarnareGruppen manar alla Sveriges hushåll att testa sina brandvarnare i god tid före första advent. Då måste alla brandvarnare fungera. Advent, jul- och nyårsperioderna är högrisksäsong för bränder. 2010 inträffade 37 % av alla bränder under denna tid. Nio av tio dödsbränder inträffar i bostäder. Det brinner lika ofta i flerbostadshus som i villor.

Brandvarnaren kontrolleras genom att trycka på den testknapp som sitter på brandvarnaren. Då provas alla tekniska funktioner och om allt är som det ska så avger den en kort larmsignal som kvitto.

Om den inte larmar vid test kan batteriet vara slut och då måste man byta batteriet eller hela brandvarnaren. Brandvarnare är en av de billigaste livförsäkringar man kan skaffa.

Den vanligaste orsaken till att brandvarnaren inte larmar är att batteriet tagit slut. Funktionskontroll och batteribyte är åtgärder som kan vara livsavgörande.

Det gäller också att ha minst en brandvarnare i varje rum och på varje våningsplan. Brandvarnare ska vara placerade i taket. Fler brandvarnare ökar säkerheten.

Brandvarnare gör att en brand kan upptäckas tidigt. De boende kan rädda sig i tid, varna andra och larma brandkåren och kanske hinna släcka innan branden spridit sig. Men allt beror på om brandvarnaren är rätt placerad och fungerar.

Det är mycket som ska hinnas med inför julen, men kontroll av brandvarnarens funktion är bland det viktigaste. Första advent måste det vara klart, manar BrandvarnareGruppen.