14 november, 2011

Design i fokus på storbåtsmässan

Design och olika trender var centrala på årets Scandinavian Boat Show i Stockholm. En av de intressantaste båtarna stod en ung designer för. Ted Mannerfeldt har skapat den helt nya Delta 26, som också är den minsta båten i Deltaserien och föregångaren för en nya serie öppna båtar från den svensk-estniska båttillverkaren.

Minst lika viktig för Delta 26 tillkomst är åsikterna som Kalle Wessel, återförsäljare i Stockholm, står för:

– Idén att vi skulle satsa på öppna båtar komer från mig. Yngre människor som inte har barn kommer till båtmässan och då passar det inte alltid med stängda båtar. Även äldre människor kanske vill ha en båt för dagtur som det går att övernatta i gillar det här konceptet, säger Kalle Wessel.

– Den tredje saken är att 26-fotaren ska hjälpa oss ut i Europa. Det blir den som följer med 54:an ut på båtmässorna i Cannes och Monaco 2012.

Den allra tydligaste trenden bland nya båtar är att de blir mindre och mer kompakta. Alltfler båtköpare vill gå ner i storlek för att få mer lätthanterliga båtar som inte kostar för mycket pengar. I alla fall alla som försöker få ihop livspusslet med familj och fritidsaktiviteter som ska ha sin beskärda del.

Totalt visades ett hundratal båtar på årets Scandinavian Boat Show. På bilderna här intill ser ni en del av nyheterna.

Bildtexter:
Delta 26 är en nyutvecklad daycruiser som samtidigt är lite som en walk around. Båten är helt byggd med miljövänlig vakuuminjicering och väger cirka 2 ton med en Volvo Penta D3 dieselmotor. Det blir både energisnålt och effektivt.

Grand Soleil 39 är en riktigt elegant, italiensk båt med hög finish. Den här modellen finns med två eller tre hytter. Mått 11,82×3,70 m. Vikt 7 000 kg. Segelyta 87,80 m2. www.bavariasverige.se

Hallberg-Rassys nya 372 visades för första gången på Scandinavian Boat Show.

Sveriges snabbaste offshorebåt är god för 105 knop (194 km/h) och Sveriges snabbaste offshorebåt. Den 9 november visas den för publiken på Scandinavian Boat Show på Stockholmsmässan.
X-Cat World Series är tävlingen för de supersnabba offshore-katamaranerna och med de stora prispengarna. I november i Dubai går starten för den första deltävlingen i X-Cat World Series. Med på startlinjen finns det svenska teamet Westerlund Racing. 28 båtar är anmälda till de sju deltävlingarna och Claes Westerlund kan vid en totalseger styra hem en halv miljon US dollar vilket är prispotten till vinnaren. Teamet, som även består av Daniel Svenson och Joakim Kumlin, är det enda teamet i Norden som tävlar i X-Cat World Series. De har tagit flera tidigare VM-titlar i offshoreracing. Tävlingarna är starkt mediebevakade och kommer att sändas live i tv samt streamas via hemsidan: www.xcatracing.com
Båten är drygt nio meter lång och nästa tre meter bred. Den väger 1,8 ton och har två 300 hästars specialtrimmade motorer på akterspegeln.
Läs mer på: www.teamwesterlundracing.se

Info: www.ScandinavianBoatShow.se