13 november, 2011

Spårsändare sprängde båtstöldliga

En lyxbåt med ett värde på 2 Mkr, av märket Baja 35 outlaw, som stals i Skåne i somras kom snabbt till rätta. Polisen fick larm ifrån ägaren mitt i natten, efter larm ifrån den monterade spårsändaren, och kunde stoppa tjuvarna redan en timma efter stölden. Två män greps och häktades för grov stöld. Detta visar på hur effektiva dagens spårsystem är i kampen mot båt- och motorstölder.

Tjuvarna hade använt utrustning för att störa ut GPS-trackern, men misslyckats. Båten stals liggande på sin trailer, och Polisen kunde ta dem på bar gärning med trailer och båt på släp, med hjälp av exakta GPSpositioner ifrån trackern.

Förundersökningen pekar nu på att en liga ligger bakom stölden och Åklagarkammaren i Kristianstad förbereder åtal. Det här är inget brott som två personer gör själva utan det finns en organisation bakom.

Organisationen består av fyra eller fem personer och de är misstänkta för grov stöld, säger Christofer Ramkvist, som är åklagare.

Ägaren är mycket tacksam över att ha skyddat båten med spårutrustningen som larmade då den förflyttades. Han har i samråd med försäkringsbolag och Polis vidtagit ytterligare åtgärder för att kunna upptäcka stöldförsök innan brott ens påbörjas – om nu olyckan skulle vara framme igen.

Info: www.axtech.se