10 november, 2011

EU-kommissionen godkänner statligt stöd för att utveckla vågkraft

EU-kommissionen har godkänt ett statligt stöd till forskning och utveckling av vågkraft inom ramen för regeringes satsningar på att främja utvecklingen av förnybar energi. Det är företaget Seabased AB i Uppsala som får ett stöd på 139 Mkr för att utveckla den hittills största vågkraftsparken i Sverige.

– Det är ett glädjande besked. Att främja och utveckla ny energiteknik är mycket väsentligt för att kunna nå våra uppställda klimatmål. Vågkrafttekniken är mycket intressant och har en stor utvecklingspotential. När nu kommissionen har godkänt det statliga stödet till Seabased ger det företaget möjlighet att genomföra projektet och tillföra mycket viktig kunskap inom området. Statens medverkan i projektet är motiverad av den stora kommersiella risk som finns och det hade inte kommit till stånd utan statlig medfinansiering, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

I projektet kommer sammanlagt cirka 420 vågenergiomvandlare att tillverkas i Lysekil för att sedan driftsättas och utvärderas i havet nordväst om Smögen i Sotenäs kommun.

Seabaseds vågkraftspark beräknas ha en driftstid på minst 20 år. Det statliga stödets andel uppgår till ca 40 procent av den totala beräknade projektkostnaden på drygt 340 Mkr. Statsstödet är en del av regeringens samlade insatser för att främja en hållbar tillväxt och en grön näringsutveckling.

Generaldirektoratet för konkurrens (DG COMP) vid EU-kommissionen har i sin prövning konstaterat att det statliga stödets negativa påverkan på konkurrensen uppvägs av dess positiva effekter. Stödet till projektet ligger helt i linje med de mål rörande forskning och utveckling, klimatförändringar och energi som EU har stakat ut för 2020. Kommissionen konstaterar vidare att forskningsprojektet inte skulle kunna locka tillräckligt med marknadsfinansiering eftersom de tekniska, ekonomiska och kommersiella riskerna med projektet är så stora. Därför är ett statligt stöd motiverat.