6 november, 2011

Film: Abu Dhabi tappade masten efter start

Det har varit ett mycket dramatiskt första dygn på havet för de sex båtar i Volvo Ocean Race. Två deltagare – Abu Dhabi Ocean Racing och Team Sanya – har rapporterat skador. Värst utsatt är Abu Dhabi Ocean Racing, som bröt masten. En ny mast är på väg och teamet räknar med att kunna reparera sin båt.

Se film här:

Mastbrottet på Abu Dhabi Ocean Racing kom efter bara sex timmars segling. En reservmast är på väg med ilfart till Alicante, där båten och de övriga deltagarna igår inledde sin 39 000 Nm långa segling.

Den brittiska skepparen ombord, Ian Walker, sa att besättningen var oskadd och båten på väg tillbaka till Alicante för motor. Båten är kvar i tävlingen och kommer att vara kvar till målgången i irländska Galway i juli nästa år.

Den arabiska båten var 30 Nm söder om Cartagena utanför den spanska kusten när olyckan inträffade. Vindarna var upp till drygt 15 m/sek och vågorna upp till 3,5 m höga vid tillfället.

Från Team Sanya rapporterade på söndagsförmiddagen den norska navigatören, Aksel Magdahl, att båtens skrov hade fått skador. Situationen beskrevs som under kontroll när båten var 30 Nm SO Motril utanför den spanska kusten. Vid det tillfället var vinden över 22 m/sek och vågorna upp till 10,5 m höga.