1 november, 2011

Nya försök att rädda Ferretti

Nu görs nya försök att rädda italienska Ferretti, som är en en av världens största koncerner för tillverkning av fritidsbåtar. Ferretti har haft ekonomiska problem länge och var på väg att gå i konkurs, men med hjälp av bland andra amerikanska hedgefonder och ett stimulanspaket på 180 miljoner Euro hoppas ledningen kunna rädda företaget.

Det är RBS (Royal Bank of Scotland) och den amerikanska hedgefonden Strategic Value Partners (SVP) som är villiga att ge en rejäl kapitalinjektion i Ferretti. Räddningsplanen är den andra på två år.

Uppgifterna kommer från branschtidningen International Boat Industry och engelska Sunday Times.

Från början hade Ferrettigruppen skulder på närmare 10 miljarder kr, men genom tidigare injektioner och nedskrivningar av skulder har detta minskats.

Anledningen är främst den globala finanskrisen, där inte ens köparna av större yachter klarar sig. Den enda båtmarknaden som fortfarande verkar gå riktigt bra gäller yachter över 100 m totallängd, båtar där kundkretsen oftast är arabiska, italienska eller amerikanska.

Innan krisen slog till togs den italienska koncernen över av det engelska riskkapitalbolaget Candover. 2007 övertog de Ferretti för drygt 1 miljard kr.

I Ferretti Group ingår båtmärken som till exempel Ferretti Custom Line, Pershing, Riva och Bertram.