28 oktober, 2011

Tre världspremiärer på Scandinavian Boat Show

På Sveriges enda mässa för stora och exklusiva båtar, Scandinavian Boat Show, gör flera båtar sin världsdebut. Av de cirka 100 båtarna är omkring var tredje båt en nyhet. Här visas också Sveriges snabbaste offshorebåt. Scandinavian Boat Show håller öppet 9 – 13 november på Stockholmsmässan. En av nyheterna är den 7,5×2,6 m stora Delta 26 (stora bilden).

På Scandinavian Boat Show visas kommande års båttrender. I år visas omkring 30 båtnyheter. Förutom båtar visas de senaste tillbehören, riggar, segel och motorer.

– Intresset för båtlivet ligger djupt rotat i den svenska folksjälen. Det är därför Sverige är bland de båttätaste länderna i världen. Det är friheten, naturen och att få umgås med nära och kära som är de stora drivkrafterna. Att de drivkrafterna är svåra att rubba bevisas av årets fullmatade mässa, säger Thomas Sandberg, projektledare för Scandinavian Boat Show.

Bland nyheterna på motorbåtsidan visas bland annat Delta 26 och Ari Shuttle 30 Cabin, båda världsnyheter. Andra nyheter är Bavaria 43 Sport, Delphia 1050 Espace, Tenderline Youngster XL och Targa 32 samt ytterligare ett tiotal motorbåtar.

Segelbåtsnyheter som visas är bland annat Malö 37 som har världspremiär, Arcona 410, tre stycken Dufourbåtar, 335, 375 och 405, kroatiska Salona 38, Dehler 41, Hanse 385, Xp 38, Sun Odyssey 379 och 409 med flera.

På mässan kan också några nya trender skönjas. Ett exempel är att båtarna får en alltmer stilren design. En annan trend är att de rakt skurna förarna blir fler, aluminiumbåtarna ökar i antal och en trend på motorbåtssidan är att båtarna har öppen akter, i alla fall hos de mindre och mer sportiga båtarna. Nya finansieringsalternativ dyker också upp samt olika typer av samägande. Ett exempel på det senare är att bli delägare i en flotta med båtar runt om i världen som ger möjlighet att segla både i Sverige, Medelhavet och i Västindien.

Men mässan bjuder inte bara på båtar. Ett stort antal tillbehörsföretag inom elektronik, segelmakeri, rigg och mast finns också representerade. Bryggorna som båtarna ligger förtöjda vid gör det enkelt för besökarna att stiga ombord och titta på inredning och andra detaljer inför båtköpet.

En oas för trötta ben och torra strupar är Yacht Club. Här kan man i internationell marin klubbmiljö träffas och prata båt med sina vänner.

Fyra mässor – många besökare
En nyhet i år är också Winter Show 2011. En mässa i mässan som visar vintersportprodukter och olika turistmål för vintersport. Parallellt med båtmässan och Winter Show går mässorna Mitt kök, nordens största publika mässa för alla som älskar mat och dryck och mässan Allt för hälsan, en inspirations- och kunskapsmässa för alla som bryr sig om sin hälsa.

– Det blir en härlig helg med mat, hälsa, båtar och skidor, säger Thomas Sandberg.

Info: www.scandinavianboatshow.se