12 oktober, 2011

Ny generation RIB-båtar från Stockholm

Den här båten från Stockholm RIB Center är en helt ny RIB, som enligt tillverkaren är den andra generationens RIB (Rigid Inflatable Boat). Båten är på 27 fot och har utvecklats i samarbete med bland andra Nerikes Brandkår. Den har byggts efter professionella krav och standarder och heter 27ft C-RIB.

Båten har utvecklats som en allväderstålig båt för att möta kraven vid och på Hjälmaren. Den här båten är framför allt framtagen för räddningsarbete, men kan även användas för polisiära uppgifter, brandbekämpning med mera.

C-RIB 27 är baserad på Stockholm RIB Centers beprövade 8 m Offshoreskrov, men har försetts med flera nya designlösningar som har tagits fram i samarbete med Örebros räddningskår. Bland annat har båten en tuff Bimini-Top och extra skydd för att skydda besättningen vid svårt väder. Båten är även utrustad med en Webasto värmare för att ge värme och hålla vindrutan fri från imma.

Ombord finns fyra separata kommunikationssystem: VHF, Rakel, S-70 och GSM mobiltelefon. De är helt integrerade med trådlös intercom. Det gör att besättningen kan arbeta obehindrat men ändå ha full kontakt.

Navigationsutrustningen består av GPS-plotter, HD radar, ekolod, AIS Transponder och en mörkerseende värmekamera. Sittplatserna är av typen G-Shock jockeysäten med avtagbara ryggstöd. Båten har även kraftiga fendertar runt om för att inte behöva fendras av extra.

Båten är även osänkbar och har bland annat stora spygatter som låter sjövatten försvinna ut snabbt.

– Efter att ha utvärderat olika båtar valde vår kund 27 fotsskrovet för dess goda sjöegenskaper. Tillsammans har vi utvecklat en båt med den bästa arbetsmiljön i en öppen 8 m båt, säger Peder Brun på Stockholm RIB Center.

Motorerna är två stycken Suzuki 175 hk 4-takts utombordare. De första sjötesterna har visat att båten har väldigt god manövrerbarhet, låga utsläpp och ett bra vikt-effekt-förhållande. Den 2 ton tunga båten gör över 50 knop med två personers besättning och 37 knop med bara en motor. Den klarar sig inom 3 000 kg gränsen fullt utrustad och kan till exempel köras på en vagn från TK Trailers i Boxholm. En fritidsversion av båten kommer inom kort.

Info: www.stockholmribcenter.com