14 september, 2011

Fische Marine satsar stort på XO Boats

Generalagenten för de finska XO-båtarna gör nu en utökad satsning på märket. Norska Fische Marine, som är generalagent för bland annat Evinrude utombordsmotorer i Norge, Sverige och Finland, tar över agenturen i Norge och räknar med att öka försäljningen i Sverige från dagens nivå på över 40 båtar per år via två starka båthandlare. XO Boats är fortfarande en nischprodukt, men båtmodellen har hittat en marknad och det kommer allt fler varianter på de fina skroven.

– I Norge tänker vi öka till nio återförsäljare för XO Boats mot att det tidigare bara fanns en. I Sverige är XO Boats bättre etablerade genom två starka återförsäljare, Nordic Marine i Marstrand och Bergström Marin i Stockholm, säger John Hurtig, Country Manager i Sverige för Fische Marine.

De flesta XO-båtarna förses med utombordsmotorer och det är där som Fische Marine kommer in som agent för Evinrude. XO-båtarna byggs i aluminium och har designats av bland andra finländaren Sakari Mattila, som var en av initiativtagarna till Aquadorbåtarna.

XO byggs i flera modeller på 20–27 fot som öppna båtar och med hytt. Det är bara de två största modellerna som förses med inombordsmotorer.

Båtliv provkörde en XO 240 ifjol och publicerade detta i nummer 5-2010. Vi tyckte då bland annat att sjöegenskaperna var riktigt fina i denna öppna båt på 7,52×2,28 m med ett V-bottnat skrov på 24 grader i aktern.

Info: www.xoboats.fi