5 september, 2011

Säkra sport-headset för både musik och mobil

Jabra lanserar Sport och Sport-Corded, lätta och smidiga headset speciellt för aktiva människor som både vill lyssna till musik med bra ljud och ha möjlighet att svara i telefon, samtidigt som de springer eller tränar hårt.

I en nyligen genomförd webbenkät som Jabra låtit göra uppgav 52 % av de svarande att de lyssnade på musik medan de joggade, medan 60 % svarade att de ibland pratade i telefon medan de tränade. Nya Jabra Sport och Jabra Sport-Corded gör det möjligt att både lyssna till musik och prata i telefon utan att man behöver bekymra sig om att headsetet sitter kvar, ens i de mest krävande övningar. De båda nya modellerna kompletterar in-ear-modellen Jabra Active, som lanserades i slutet av förra året.

Jabra Sport är ett ultralätt (26 gram) sladdlöst headset, utvecklat speciellt för aktiva användare. Det har ergonomiskt utformade öronsnäckor med mjuka byglar bakom öronen, som sitter ihop med ett mjukt band bakom nacken. Det gör att headsetet sitter säkert oavsett hur användaren rör sig. Öronbyglarna kan formas efter användaren, vilket tillsammans med de med¬följande mjuka gelkuddarna i tre storlekar ger en både säker och bekväm passform. På öronbyglarna finns även de touchkontroller som styr upp–spelning, telefonsamtal med mera.

Jabra Sport kan anslutas via Blutetooth 3.0 till två enheter samtidigt och stödjer A2DP-standarden för trådlös stereo. Batteriet klarar upp till 4,5 timmar musikspelning alternativt upp till fyra dygn standby-tid.

Headsetet har även inbyggd FM-radio med automatisk stationsinställning, vilket gör att man inte behöver en separat musikspelare om man enbart vill lyssna till radio. Det har även en extrakraftig AM3D PowerBass basåtergivning som ger en fyllig och djup bas.

Jabra Sport–Corded är ett liknande headset fast med sladd, för de användare som föredrar sladdanslutna headset. Även det har ergonomiskt utformade öronsnäckor med mjuka byglar som formas efter användaren samt mjuka gelkuddarna. På sladden sitter en liten och smidig kontroll¬enhet med vindskyddad mikrofon och svars¬knapp samt en separat volymkontroll. Sladden är flat för att minimera risken för trassel.

För att säkerställa bästa ljudkvalitet har det en 3,5 mm guldpläterad kontakt för anslutning till MP3-spelare samt Apple-, Blackberry- LG- och Motorola-telefoner. Det medföljer en adapter till Nokia-, Sony Ericsson- och Samsung-telefoner samt en extra förlängningskabel.

Båda headseteten är gjorda för mycket tuffa tag. Det är bland annat regn-, damm- och stöt¬skyddat enligt amerikansk militärspecifikation (US MIL-STD-810G). De är även IP54-klassade. Både Sport och Sport–Corded finns även i speciella ”made for Apple”-versioner, som gör att Iphone- och Ipod-användare kan utnyttja alla funktioner.

På köpet till samtliga modeller medföljer en gratis nedladdning av tränings-appen Endomondo Sports Tracker, med flera funktioner. En del av dessa funktioner har specialutvecklats för Jabra SPORT, bland annat möjligheten att få uppdaterad information om hastighet, sträcka och varvtid genom att helt enkelt knacka på headsetet. Appen gör det lätt att hålla koll på presta¬tion¬erna genom att läsa upp resultaten direkt i headsetet. Det går också att efteråt följa de sträckor som man har sprungit på telefonen, med hjälp av dess GPS-funktion. Endo¬mondo-appen finns för alla Iphone-, BlackBerry- och Android-telefoner.

Jabra Active, som lanserades i november i fjol, är ett in-ear-headset för både musik och telefon. Headsetet har svett-och vätsketåliga öronproppar med speciella ”öronlås”, som gör att det sitter fast ordentligt även under t ex ett hårt träningspass.