26 augusti, 2011

BalticSea2020 satsar på en levande kust

BalticSea2020 har beslutat satsa ett ansenligt belopp på ett storskaligt restaureringsprojekt i en kustvik i Stockholms skärgård för att motverka effekterna av övergödning och annan mänsklig påverkan. Projektet ”Levande Kustzon” ska, genom att införa olika åtgärder både på land och i vattnet, förbättra siktdjup, minska påväxt av alger samt öka fiskbestånden. Åtgärderna kommer att genomföras i en avgränsad men representativ vik, ett Östersjön i miniatyr.

Projektets slutliga målsättning är att skapa en ”vitbok” över hur skadade kustområden kan restaureras samt till vilka kostnader detta låter sig göras.

I en vik i Stockholms mellanskärgård ska projektet ”Levande Kustzon” under ca fem år genomföra åtgärder som minskar näringstillförseln både från vikens avrinningsområde och från dess näringsrika sediment. Med minskat näringsläckage till vattnet, i kombination med åtgärder som stimulerar återrekrytering av rovfisk och restaurering av habitat, förväntas projektet kunna visa att det är möjligt att permanent förbättra miljön i utsatta kustområden. BalticSea2020 hoppas att på detta sätt kunna illustrera att det är möjligt att förbättra vattenkvalitén ur ett estetiskt, ekologiskt och ett rekreationsperspektiv.

BalticSea2020 planerar att genomföra många olika åtgärder inom ramen för projektet, såsom insatser i jordbruk, enskilda avlopp, reningsverk, biomanipulation i form av t.ex. utsättning av rovfisk och reduktionsfiske, våtmarksrestaurering och att kemiskt fastlägga näringsämnen i sediment för att förhindra näringsläckage från havsbotten till vattnet. Under den gångna sommaren har projektet genomfört fältförsök i Stockholms norra skärgård för att utvärdera metoder för fosforbindning i sediment.

”Vår ambition är inte att påverka det öppna havet, utan att ta fram en modell för hur man kan restaurera Östersjöns kustområden. Med en lyckosam åtgärdsmodell som genomförs längs hela kusten kommer många vikar och skärgårdar att kunna hjälpas, och indirekt också Östersjön som helhet”, säger Linda Kumblad, Projektledare Levande kustzon, BalticSea2020.

”Vi tror att det här projektet kommer att fylla viktiga kunskapsluckor och generera forskningsresultat om hur man bestående kan förbättra en viktig del av havets ekosystem, samtidigt som man ökar livskvalitén och värdet av havet för de människor som bor i dess närhet”, säger Conrad Stralka, Verksamhetschef, BalticSea2020.