3 augusti, 2011

Greenpeaceaktion i Nordsjön skyddar hotade havsområden

På tisdagsmorgonen började Greenpeace-aktivister återigen placera naturtrogna stenbumlingar på upp till ett ton i ett marint område kring den tyska ön Sylt i Nordsjön. Området är ett särskilt känsligt område och ska skyddas enligt EU:s Natura 2000-regler, men plågas alltjämt av destruktivt fiske och utvinning av sand och grus.

– Greenpeace återupptar en räddningsinsats för ett känsligt marint område som plågas svårt av bland annat bottentrålning. Metoden har visat sig framgångsrik, men ansvaret att skydda och bevara området ligger egentligen hos den tyska regeringen, säger Jan Isakson som deltog i Greenpeace svenska stenplaceringsaktion.

Första gången Greenpeace genomförde en aktion för att placera hinder för destruktivt fiske i de skyddade områdena utanför Sylt var 2008, med gott resultat. I augusti 2009 genomfördes en omfattande och mycket uppmärksammad stenplacering i ett särskilt skyddsvärt Natura 2000-område i svenska Kattegatt.

– Stenarna som Greenpeace placerade i området kring Sylt för tre år sedan har haft en tydligt positiv effekt för livet på och i närheten av korallrev, säger Hanne Lyng Winter, marinbiolog på Greenpeace i Köpenhamn.

– Våra studier visar att områdena är fulla av liv och faktiskt skyddar reven, och därmed tryggas även återväxten av kommersiella fiskarter.

– EU:s habitatdirektiv fordrar att Natura 2000-områden som dessa får ett fullgott skydd. Men den tyska regeringen har misslyckats med att tillgodose detta på samma sätt som den svenska regeringen inte lyckades skydda Natura 2000-områdena i Kattegatt. Därför agerar vi nu än en gång för att försöka ge de sköra Mordsjö-områdena ett utökat skydd, säger Jan Isakson.

När Greenpeace placerade stenar i de två svenska Natura 2000-områdena Fladen och Lilla Middelgrund i Kattegatt för två år sedan orsakade det en stor debatt. Den svenska miljödomstolen gav dock Greenpeace rätt och bedömde aktionen som en “naturvårdsåtgärd”.