11 juli, 2011

Polens president invigde svenskägd marina i Sopot

Den 6 juli invigdes Promarinas marina och gästhamn i polska Sopot av såväl Polens president, Sopots borgmästare som ärkebiskopen av Gdansk. Sopot är Promarinas trettonde hamnanläggning, och den första utanför Sverige.

Polens president Bronislaw Komorowski anlände till den officiella invigningen av Sopot marina i militärbåt, och fick hjälp att lägga till av Promarinas hamnkapten och hans medarbetare. Ett stort uppbåd av ortsbor och polsk media fanns på plats för att välkomna presidenten.

När presidenten klippt banden och förklarat marinan för öppnad höll Sopots borgmästare Jacek Karnowski tal. Därefter välsignades gästhamnen av ärkebiskopen av Gdansk, Tadeusz Goclowski.

– Nu välkomnar vi alla besökare till vackra Sopot. Det är en drömhamn som håller väldigt hög klass, säger Calle Söderberg, driftansvarig på Promarina.

Den polska Östersjöpärlan Sopot har alla förutsättningar att utvecklas till en av de ”marinor att längta till” som är Promarinas ledord. Marinan har drygt 100 båtplatser med plats för både små och stora båtar. Strax intill ligger den 500 meter långa piren i engelsk stil som besöks av hela en miljon turister varje år.

Promarinas hamnkapten på plats i Sopot heter Mariusc Martenka och är polsk liksom organisationen där i övrigt. Med hög servicegrad, vänligt bemötande och det faktum att båthamnen är svenskägd hoppas Promarina locka svenska båtar över till andra sidan Östersjön.

– Eftersom det är vår första säsong i Sopot tror vi främst att det kommer polska båtar till gästhamnen i år. Men allt eftersom båtägare från andra länder kring Östersjön upptäcker vilken pärla Sopot är, så tror vi att andelen nordiska besökare kommer att öka.

– Vi har jobbat länge med flera objekt i Polen. Det här är bara början på en expansion där. Det kan komma mer inom kort, säger Calle Söderberg.

Promarina AB sköter förutom marinan i Sopot driften av tolv gästhamnar, vinterförvaringar och marinor runt om i Sverige. Det är Arkösund, Furusund, Mariefred, Norrköping, Norrtälje, Oxelösund, Rindö, Sandhamn, Strängnäs, Uddevalla, Västervik och Wallhamn. Promarina tillhör Viamarekoncernen där bland andra även NMSS med varumärkena Stockholmradio och Sjöassistans som verkar för att skapa en trygg och säker tillvaro på sjön, Svenska Båtskolan och Sjösportskolan som erbjuder utbildningar inom båt- och sjöliv, Sandhamn Seglarhotell och fyra hotell inom Scandinavian Resort, Skärgårdsradion 90,2 Stockholms skärgårds egen radiostation samt Nimbus Group som är ett av Europas ledande företag inom båttillverkning.

Promarina driver och utvecklar hamnar i Sverige, med människan i fokus. Vårt mål är att skapa framtidens marinor med en inriktning och kvalitet som morgondagens båtägare önskar. Vi har identifierat att svenska hamnar sitter på en stor utvecklingspotential. En modern och färgstark hamn ökar attraktionskraften för såväl stadens invånare som besökande båtägare. Samtidigt skapar den nya jobb åt det lokala näringslivet. En levande hamn är beviset på en välmående stad. Och Promarina arbetar långsiktigt för att förverkliga den visionen.