5 juli, 2011

Nya vindar för världens största havskappsegling

Nu är nya ÅF Offshore Race – Gotland Runt igång! Vid en pressträff intill Galärvarvet på Djurgården i Stockholm presenterade arrangerande Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS) nyheter kring tävlingen och några framträdande deltagare i årets havskappsegling som körs för 74:e gången och med över 275 båtar anmälda. Bansträckningen är ny för de 30 största båtarna som startar på Strömmen.

– Nästa år startar samtliga klasser i Stockholm och det är nu vi ska göra de första erfarenheterna för att allt ska bli perfekt nästa år, säger tävlingsledaren Fredrik Feldreich.

Den största förändringen är en ny bansträckning och startplats samt att tävlingen fått en ny titelsponsor. Cirka 30 båtar, de största som alla är över 50 fot, startar i tre av klasserna (IRC Endorsed, ORC International och Classic) på Stockholms Ström på onsdagen, mellan Stadsgården och Kastellholmen, för att i ett första ben segla till etappmålet i södra Kanholmsfjärden. Omstart sker därefter samma kväll cirka kl 21.00 utanför Sandhamn. Övriga klasser startar som vanligt under onsdagen utanför Sandhamn.

KSSS ordförande Staffan Salén gladdes över att tävlingen nu kopplas till Stockholm och att seglingen som sport blir synliggjord för en bred publik. Han påpekade också att det gemensamma miljöintresset förenar KSSS och ÅF vars koncernchef Jonas Wiström ser sponsorskapet som ett sätt att göra varumärket ÅF intressant som arbetsgivare, inte minst nu när efterfrågan på ingenjörer är större än någonsin.

Thomas Blixt och Ralf Aspholm tampas i varsin ny TP52:a om segern. En annan tuff utmanar är Niklas Zennströms 72-fots långa RANK. De breda klasserna representerades på pressträffen av Mikael Jakobsson som seglar på tävlingen minsta båt, en 27 fots (cirka 8 m) Albin Accent, byggd på 1970-talet. Där är man bara tre personer ombord ”och mycket sömn lär det inte bli men en massa kul segling”.

Bildtext 1: Thomas Blixt och Ralf Aspholm är två av favoriterna.

Bildtext 2: Mikael Jakobsson seglar i tävlingens minst båt, en 8 m Albin Accent med tre mans besättning.

Bildtext 3: ÅF:s koncernchef Jonas Wiström t.v och KSSS´ styrelseordförande Staffan Salén.