1 juli, 2011

Succé för Tre Kronor af Stockholm i S:t Petersburg

I tisdags 28 juni kl 18 återvände Briggen Tre Kronor af Stockholm till sin hemmakaj på Kastellholmen efter ett bejublat framträdande i S:t Petersburg. ”Scarlet Sails” är kulmen på festivalen White Nights i S:t Petersburg som traditionsenligt firas vid skolårets slut och sommarens ankomst. Det är ett ungdoms- och kulturevenemang som har vuxit lavinartat de senaste åren.

Natten till 19 juni seglade briggen Tre Kronor in på floden Neva fullt riggad i blodröda segel och vände vid Vinterpalatset ackompanjerad av symfoniorkester och storartat fyrverkeri. Evenemanget följdes av 1,5 miljoner människor på gatorna och av 15 miljoner tv-tittare i en nattlig direktsändning.

Huvudattraktionen var för andra året i rad den svenska briggen Tre Kronor. Förra året gjorde Briggen sin debut i festivalen och i år var man riktigt väl förberedda – stenhård träning ombord och besättningen förstärkt med två man med rutin från förra året.

Kapten ombord, Allan Palmer, med sin 14 personers besättning har jobbat efter ett sekundschema för att tajma ihop med musik och ljussättning. Det var när briggen deltog i Tall Ship Races i S:t Petersburg 2009 som tävlingens marintekniske ledare fick upp ögonen för briggens stil och för hur hon seglas. Det är en tekniskt komplicerad segling med två knops ström i Neva och därmed svårt att manövrera för fulla segel.

Scarlet sails är en saga av den ryske författaren Alexander Grin som filmatiserats 1961.

Briggen Tre Kronor AB verkar som en ambassadör för Östersjöregionen, med fokus på hållbarhetsfrågor. Vi arbetar med att främja Östersjöns miljö och utveckla unga människors samverkan och ledarskap. Verksamheten har utvecklats till en uppskattad kommunikationsplattform för näringsliv, politiker och organisationer.

Almedalen, Volvo Ocean Race i Stockholm, The Tall Ships´ Races i Östersjön, ministermötet om EU:s Östersjöstrategi, Scarlet Sails i S:t Petersburg samt ett antal anlöp i hamnar längs den svenska ostkusten och i länderna runt Östersjön är några exempel på framgångsrika möten och evenemang.

Fartyget Tre Kronor af Stockholm sjösattes 2005 och genomförde sin jungfrusegling 2008, och har av internationell expertis bedömts vara ett av de mest välbyggda träfartygen i världen. Kronprinsessan Victoria är fartygets gudmor.