1 juli, 2011

Äntligen fiskväg i Säveån – staten lägger krokben för fiskevårdsarbete

Lerums kommun, Lerum Fjärrvärme AB, Kammarkollegiet, Naturvårdsverket och länsstyrelsen har i dagarna undertecknat ett avtal där alla parter har enats om att arbeta för fria fiskvägar förbi Hedefors kraftverk i Säveån. Efter oenigheter höjde staten insatsen gällande ersättning för produktionsförlust, och Lerums kommun som äger kraftverket tackade ja till budet.

– Kommunen har äntligen visat sig samarbetsvillig, något alla kommer att vinna på i längden, kommenterar Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.

Miljödomstolen gav i början av augusti avslag på Kammarkollegiets ansökan om att bygga ett omlöp förbi Hedefors kraftverk i Säveån. Sportfiskarna ansåg att domstolens beslut var gravt felaktigt, och överklagade därför domen precis som Kammarkollegiet och länsstyrelsen. Den springande punkten har varit ersättningsfrågan, något som nu alltså har lösts.

– Det är mycket glädjande att alla parter är överens om en lösning som gynnar Säveåns unika laxbestånd och den akut utrotningshotade ålen. Samtidigt är det beklagligt att det tagit så lång tid att komma till en lösning och att åtgärden blivit mycket kostsam, säger Stefan Nyström.

Möjligheten till att få subventioner genom elcertifikat ökar värdet i kraftverket och bidrar till att fiskvägen blir dyrare. Sportfiskarna har länge uppmärksammat problemet och visat på elcertifikatens många negativa effekter i en omfattande rapport. Framtiden för miljön i många svenska strömvatten hotas enligt Sportfiskarna av statliga subventioner.

– Det visar på ett systemfel när staten tvingas skrapa ihop pengar för en nationellt prioriterad naturvårdsåtgärd, samtidigt som kraftverket i fråga har möjlighet att få subventioner i form av elcertifikat på omkring en halv miljon årligen, menar Stefan Nyström.

Sportfiskarna har under många år arbetat aktivt med att förbättra miljön för fisk och annat liv i Säveån. En fiskväg vid Hedefors kommer att ge tillgång till lek- och uppväxtområden för lax som innebär mer än en fördubbling av idag befintliga reproduktionsområden, och är en nödvändighet för att kunna uppnå målen för EU:s vattendirektiv.

– Sportfiskarna har arbetat intensivt för att få till en fiskväg vid Hedefors kraftverk. Nu ser visionen ut att bli verklighet och det ökar alla sportfiskares möjligheter till ett högklassigt, tätortsnära fiske i Säveån, avslutar Stefan Nyström.