23 juni, 2011

Budkavle för havs- och vattenmiljön

Miljöminister Andreas Carlgren drar idag igång en budkavle för en bättre havs- och vattenmiljö. I satsningen “LOVA landet runt” uppmärksammas även aktuella projekt runtom i landet som finansieras via regeringens bidrag till lokala vattenvårdsprojekt, LOVA. Löften som miljöministern och landsbygdsministern tillsammans med andra aktörer avger, överlämnas den 29 juni till den nya generaldirektören för Havs- och vattenmyndigheten, HaV, Björn Risinger.

– Mitt löfte är att regeringen den här mandatperioden kommer att satsa minst en miljard kronor för att rädda haven. Jag kan också lova att vi kommer att driva på inom HELCOM-samarbetet för Östersjön så att alla länder klarar sina utlovade utsläppsminskningar. Utsläppen från avlopp och kväveläckaget från jordbruket runt Östersjön måste minska, men det måste ske i alla länder för att det ska bli verkningsfullt, säger miljöminister Andreas Carlgren.

– För mig är det självklart att vi måste ha en hållbar fiskepolitik för att kunna fortsätta fiska och servera denna nyttiga mat på våra bord. Jag är mycket glad över att den fiskepolitik vi har fört har gett synliga resultat så att vi kan äta torsk från Östersjön med gott samvete igen. Som landsbygdsminister lovar jag att kämpa för ett införande av utkastförbud (kasta fisk över bord) i hela EU i det nya gemensamma fiskeprogrammet (EFP) som ska träda i kraft 2013, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

“LOVA landet runt” visar hur regeringens politik genom bland annat Länsstyrelsernas arbete med LOVA-projekt bidrar till en bättre havs- och vattenmiljö och ett ökat engagemang bland lokala och regionala aktörer genom den nya möjligheten till finansiering. Ett flertal Länsstyrelser har lämnat löften för sitt framtida engagemang i havsmiljöarbetet. Andra aktörer välkomnas att bidra i budkavlen.