27 maj, 2011

Politiker tar diskussion om den nya sjöfyllerilagen

Upphäv eller gör om den nya sjöfyllerilagen! Lagstiftarna har inte tagit hänsyn till de förhållanden som råder till sjöss och i skärgården, det säger Gustav Andersson, som på lördag besöker Skärgårdsmässan för att diskutera hur de nya reglerna i sjöfyllerilagen slår mot skärgårdsbefolkningen.

Pressrelease:

Gustav Andersson (C) miljö- och skärgårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting har motionerat till Centerpartiets riksstämma i höst om att göra om sjöfyllerilagen eller upphäva de nya tilläggen till lagen. Sommaren 2010 infördes ett antal tillägg till sjöfyllerilagstiftningen som bland annat innebar en sänkning av promillegränsen från 1,0 till 0,2, och att straffansvaret utvidgades till att inte bara gälla den som framför båten utan även de för personer ombord med ”uppgifter av väsentlig betydelse för sjösäkerheten”.

Enligt Andersson har lagstiftaren har inte tagit hänsyn till de förhållanden som råder till sjöss och i skärgården och den nya lagstiftningen är oskälig av flera anledningar:

De flesta olyckor till sjöss sker med andra typer av båtar än de båtar tilläggen avser

Den medför en rättsosäkerhet då fler än den som framför båten åläggs straffansvar

Lagen likställer biltrafik och sjötrafik genom att införa samma promillegräns, trots att omständigheterna på vägar och till sjöss är väldigt olika

Krånglet som sjöfylllerilagen medför drabbar också besöksnärningen, som är av stor betydelse för en levande skärgård. Av rädsla och osäkerhet väljer färre att besöka skärgårdens restauranger för att avnjuta ett glas vin till middagen.

– Den nya lagstiftningen tar inte hänsyn till de förhållanden som råder i skärgården och till sjöss. Centerpartiets grundinställning är att minimera regler, krångel och byråkrati. Sjöfyllerilagen krånglar inte bara till sjö- och ölivet för människor utan hindrar också skärgården från att utvecklas, säger Gustav Andersson (C) miljö- och skärgårdslandstingsråd.

Gustav Andersson finns med på Skärgårdsmässan lördag 28 maj.

Foto: Centerpartiet.

Kommentarer

Olof Malmlöf 18:27:17 2011-05-27

Håller helt med. Det är bara i det präktiga landet Sverige som man är "full" vid 0.2 promille. En lag som är onödig, gör båtförare kriminella för de tagit två glas vin och som helt saknar empiriskt stöd i statistik och forskning. Nykterhetsivrare utan kunskap om båtliv slår sig samman med Kustbevakningen som strävar att rättfärdiga sina arbeten. Sakkunniga som sjörättsprofessor Hugo Tiberg går så långt att han kallar lagen förnedrande. Märkligt att en regering där flera partier betonar individens ansvar har släppt igenom denna bisarra lag. Skönt att sådan som Gustav nu drar i "sunda förnuftets" broms!

Claes Johnson 13:38:58 2011-06-08

Valrösten går från Moderaterna till Centern! Verkar som det enda förnuftiga folkliga partiet.

Conny W 14:16:37 2011-08-18

Läste artikeln av Hugo Tiberg i DN. Denna lag bör rivas upp och en återgång till tidigare ordning och regler måste ske snarast. Kustbevakning och sjöpolis lobbar för att få åka runt i snabba dyra båtar och stoppa människor som inte utgör någon fara för någon annan. Man kan undra varför det tycks lobbas att det köpas in dyra båtar till sjöpolisen i Vänern och Vättern dessa pengar skulle kanske vara bättre använda till att bekämpa verkliga brott somm till exempel organiserad brottslighet, eller båtmotorstölder. Såg att en båtägare stoppats i Vättern med 0.22 promille stackars sate. Ser oxå hur OAXENS krog stänger undrar om det kan något med denna underbra lag att göra? Finns det något parti som är emot denna lustiga lag.

Peter Eriksson 10:36:49 2011-09-02

Nu i sommar hände en rolig sak. Jag och min familj låg med vår båt i en gästhamn. Då kom en motorbåt i 7 metersklassen in och la till bredvid våran. De blåste lite grann och tyvärr klarade inte skepparn av detta så hans båt "hoppade" in med bresidan in i våran badbrygga. Skepparn, som av övriga ombord, kallades "morfar" mötte mig sedan på bryggan med en starköl i handen, lite så där lagom,härligt lullig som man blir om man kör båt i solskenet och dricker öl. -Gick det bra med din båt, frågade han.
-Jorå, grabben höll bara att få armen i kläm, men annars blev det inga skador på båten. Vi skrattade sedan gott åt det hela och morfar bjöd på en ljummen Norrland dynamit som plåster på såren.Ungarna måste väl för fan lära sig att se upp när de är i båten!Skål och tack för ännu en härlig båtsommar, morfar.Hoppas vi möts igen.