10 maj, 2011

Ökad beläggning i gästhamnarna

Allt fler använder de svenska gästhamnarna. Förra året ökade beläggningen i gästhamnarna till över 531 000 gästnätter, vilket motsvarar nästan 1,5 miljon människor som bodde över i gästhamn. Det mest välbesökta området är som vanligt Västra Götaland med närmare en kvarts miljon gästande båtar under 2010, enligt ny statistik från Gästhamnsguiden.

Alla regioner ökade beläggning även om det var väldigt små förändringar på en del platser. Den mest positiva utvecklingen i antalet båtnätter stod Stockholm och Västra Götaland för.

Totalt besöktes gästhamnarna av 1487 000 personer, vilket gör att antalet snart har vuxit till samma nivå som under toppåret 2003. Då övernattade drygt 1 496 000 i gästhamnarna.

Den sämsta utvecklingen har gästhamnarna i Uppsala, Örebro, Västmanland, Norrbotten och Västerbotten.

Räkningen avser antal båtnätter som tillbringats i gästhamn sommaren 2010 i Sverige. Genomsnittet ombord är 2,8 personer.

Idag finns ca 450 klassificerade och kvalitétssäkrade gästhamnar runt den svenska kusten, i de stora insjöarna och de vackra kanalerna.

Den vanligaste övernattningsplatsen för båtturister är de många och vackra naturhamnarna. Tillgången till dessa är också av betydelse för Sveriges populäritet bland båtturister.

Det finns ingen räkning på antalet tillbringade nätter i naturhamn kontra gästhamn. Andelen nätter skiljer sig mycket i olika delar av landet. Gästhamnen är en viktig del som konsumtions-, service– och bunkringsplats för båtturister även när naturhamnar används som övernattning.

Källa: Tillväxtverket/Riksföreningen Gästhamnar Sverige.