10 maj, 2011

Se nya riskområden med Fästingapplikationen

Under de senaste åren har antalet riskområden för fästingöverförd hjärnhinneinflammation, TBE, ökat. Idag finns ingen medicin som botar TBE, men det finns vaccin som skyddar. Nu lanserar Baxter en fästingapplikation, ”Fästingguiden”, för iPhone och Android-telefoner.

De främsta riskområdena för TBE-smitta är skärgårdarna och kusterna vid Stockholm, Södermanland och Uppland samt områden kring Mälarens östra och mellersta delar. Men TBE har även upptäckts vid Östersjökusten från Kalmar, Blekinge och Österlen, Vätterns och Vänerns kuster, västkusten mellan Göteborg och Strömstad samt Fårö, Gotska Sandön och Karlsöarna på Gotland.

– Det kan bli ett fästingår i år med tanke på att fästingarna har varit skyddade under vinterns tjocka snötäcke, dock beror den fortsatta utvecklingen på hur vädret blir under vår och sommar. Antalet fall av TBE minskade förra året, sannolikt beroende på den torra period vi hade i slutet av juni och under juli. Trots det upptäcktes enstaka fall i nya områden där TBE-smitta inte förekommit tidigare, säger Rolf Gustafson, medicinsk direktör på Baxter. Dessa områden återfinns i Örebro län, Dalarnas län och Bollnästrakten.

Från och med idag finns applikationen, Fästingguiden, tillgänglig med all viktig information om TBE och vaccination. Fästingguiden visar riskområden för TBE och hittar via GPS till den närmaste vaccinatören. Det finns även en påminnelsefunktion, för hela familjen, som håller reda på när det är dags för nästa vaccinationsdos.

Ladda ned Fästingguiden och besök Facebook-grupp och YouTube-kanal;
www.facebook.com/fasting.nu
www.youtube.com/user/fastingpunktnu

För ytterligare information se: www.fasting.nu