29 mars, 2011

Titanicutställning fokuserar på svenskar

För första gången lägger utställningen ”Titanic The Exhibition” om världens mest berömda fartyg till i Köpenhamn. Titanicutställningen är den stora berättelsen om undergången och mötet med vissa utvalda människoöden, människor som fanns ombord på atlantångaren. Det fanns 123 svenskar ombord varav 34 överlevde. Det finns ett särskilt fokus runt flera svenska öden, bland annat om paret från Helsingborg. Utställningen kan ses på H.C. Andersen Slottet från den 10 april.

”Titanic – The Exhibition” bjuder på en unik inblick i livet ombord på det legendariska fartyget och besökaren får till exempel uppleva återskapade interiörer, brev från omkomna och se ovärderliga originalföremål från det förlista skeppet, men även möta vissa människor som fanns ombord på ångaren för 99 år sedan. Vid ingången får man som besökare en mp3-spelare som guidar genom utställningen. Man kan välj språk, bland annat svenska.

Ödesdiger natt för ett svenskt par
En av de mest gripande berättelserna på utställningen är den om det äkta paret Edvard och Gerda Lindell från Helsingborg. Strax innan Titanic försvann kastade sig Gerda och Edvard i det iskalla vattnet och simmade till den sista livbåten. En annan svensk, August Wennerström, nådde också fram till båten och han och Edvard lyckades att klättra upp i den. Man hade inte lyckats få upp båtens segeldukssidor och de som klättrat upp på denna träköl stod nu med vatten upp till knäna. Edvard frös efter en lång kamp ihjäl och Gerda var helt utmattad. Hon klamrade sig fast vid relingen, Wennerström försökte hålla fast henne men också han var utmattad och till sist tappade han taget om Gerda, som försvann i vattnet.

När man senare undersökte båten fann man på dess botten en sammanlödd guldring. Den visade sig ha tillhört Gerda Lindell och den skickades sedermera till hennes familj i Skåne.

Överlevde Titanic och gifte sig i Amerika
En annan av de överlevande tredjeklasspassagerarna var Velin Öhman från Mariestad. Hon var en av de relativt få från denna klass som klarade sig och hon kom med i en av de sista livbåtarna. I samma livbåt satt en annan svenska, Hilda Hellström från Borlänge. Hon berättade att Velin Öhman tagit fram en flaska konjak i båten som de två delade på för att lugna nerverna. Velin berättade att hon reste till USA för att besöka sin morbror Henry Forsander, men i själva verket var det inte hennes morbror utan hennes fästman. De två gifte sig sedermera och Velin bytte senare namn till det mer amerikanskklingande Vivian.

Trodde inte det var någon fare
Mauritz Ådahl var gift och hade två döttrar. Han var snickare och hela familjen hade tidigare bott i USA. Han bodde i Asarum i Blekinge och avsikten med resan var att tjäna snabba pengar: Han hade köpt en markbit i Asarum och skulle där bygga ett hus åt familjen. Mauritz reste via Köpenhamn och skriver om detta i det brev som finns med på utställningen. Han reste med två andra blekingebor, John Holm och Adelia Landegren. Adelia skulle egentligen rest med Skandinavien Amerikalinjen från Köpenhamn, men på tåget dit träffade hon Ådahl och Holm och de övertalade henne att resa med dem istället. När Titanic sjönk placerade de Adelia i en livbåt, men ingen av de tre trodde att det var någon allvarlig fara. Det var sista gången Adelia såg dem.

Rakt på sak
På utställningen på H.C.Andersen Slottet finns också ett brev från Vita Stjärnlinjens danske agent Joachim Parahl i Nyhavn i Köpenhamn. Det är skickat till familjen efter den svenske tredjeklasspassageraren August Sigfrid Karlsson i Dagsås i Halland. Man meddelar helt kort att Karlsson inte finns på listan över de räddade, punkt och slut. Inget beklagande eller medkänsla, endast några korta ord.

Fakta om Titanic
Kort före midnatt den 14 april 1912 kolliderade Vita Stjärnlinjens lyxfartyg Titanic med 2 207 människor ombord ett isberg i Nordatlanten, 640 kilometer söder om newfoundland. Trots att nödsignaler skickades ut tog det ”osänkbara” fartyg 1 495 mäniskor med sig i djupet på sin jungfruresa. Omkring klockan fyra på morgonen – ett par timmar efter undergången – nådde det första räddningsfartyget Carpathia fram till olycksplatsen och bärgade de överlevande från livbåtarna. Alla som var kvar i vattnet dog på grund av den låga vattentemperaturen. Totalt räddades 712 av 2 207 människor ombord. Vraket lokaliserades 1985 på 3 800 meters djup och sedan har flera expeditioner både fotograferat och bärgat föremål från Titanic.

Många skandinaver ombord

– 123 svenskar, 89 omkom och 34 räddades
– 63 finnar, 43 omkom och 20 räddades
– 31 norrmän, 21 omkom och 10 räddades
– 14 danskar, 12 omkom och 2 räddades

Titanicutställningen som för första gången visas i Danmark har tidigare visats på ett 25-tal platser i Europa, bland annat Stockholm.

Källa: ”Sagoskeppet” (2008) av Claes-Göran Wetterholm