Utmärkelsen Årets friluftskommun gick idag till Örnsköldsvik. Det långsiktiga arbetet med friluftsfrågor, den strategiska planeringen genom bland annat översiktsplan, grönplan, naturvårdsplan och sättet att jobba med samverkan och för barn och ungdomar ligger bakom utmärkelsen.
Det är Naturvårdsverket som tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting, Sveriges Kultur- och fritidschefers förening, Svenskt Friluftsliv och Svenska Ekoturismföreningen delar ut priset. På det sättet vill man uppmuntra och stimulera kommunernas arbete för att människor ska komma ut i naturen.
– Att vara ute i naturen är viktigt för välbefinnande och hälsa, därför vill vi göra den tillgänglig för så många som möjligt, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Leif Lindholm. Prispengarna ska gå till gruppen barn och ungdomar med funktionsnedsättning för att öka deras möjligheter till friluftsliv.
– Vår styrka är det breda arbetet, säger en glad Bo Edman, fritidsintendent i kommunen som jobbat många år med friluftsfrågor. Vi försöker se helheten och jobba med exempelvis utepedagogik, parker, planering, samarbete mellan såväl förvaltningar som med föreningsliv, markägare och entreprenörer. Alla bidrar till en bra helhetsbild.
Motiveringen lyder:
”Denna kommun fick mest poäng i undersökningen om Sveriges Friluftskommun. Kommunen har länge jobbat långsiktigt med friluftsfrågor för att öka kommunmedborgarnas intresse och möjligheter till friluftsliv.
Friluftsliv har länge betraktats som ett eget politikområde i kommunen. Ett strategiskt planeringsarbete sker genom bland annat kommunens översiktsplan samt genom grönplan, naturvårdsprogram med mera. I kommunen finns en samverkansgrupp med fler förvaltningar som hanterar frågor kring natur, friluftsliv och naturturism.
Kommunen har också en bred samverkan med föreningsliv, mark- och fiskevattenägare, entreprenörer och myndigheter.
I kommunen prioriteras barn och ungdomar genom tydliga satsningar, till exempel på utepedagogik i skolan och andra målgruppsintriktade aktiviteter.”