24 mars, 2011

Begränsningar av nätfiske – ett fall framåt

Fiskeriverket föreslår begränsningar av nätfiske på Väst- och Sydkusten. Bland annat föreslås nätfiske förbjudas grundare än tre meter före den första maj. Syftet är främst att skydda havsöringen. – Det hade varit önskvärt att Fiskeriverket föreslagit ett totalförbud mot nätfiske innanför tremeterskurvan, men som helhet är förslaget ett fall framåt, säger Anders Karlsson från Sportfiskarna.

Att totalfreda de viktiga grundområdena från fiske med mängdfångande redskap som nät har i många år varit ett av Sportfiskarnas viktigaste krav.
– Vi är inte helt nöjda med Fiskeriverkets förslag som inte går hela vägen, men ser det ändå som en klar förbättring, säger Anders Karlsson.

De viktigaste punkterna i Fiskeriverkets förslag är att på grundare vatten än tre meter:
• Är nätfiske endast tillåtet från 1 maj och fram tills öringens fredningstid infaller.
• Får nät endast stå ute från klockan 16.00 till 10.00, dvs nät får ej stå ute mellan kl 10 och 16.
• Får max 180 meter nät användas.
• Ökas minsta tillåtna maskstorlek till 130 mm i den del av Östersjön som omfattas av förslaget.

– Att tillåta så mycket som 180 meter nät är egentligen alldeles för frikostigt, men det är ändå bra att det införs en tydlig maxgräns. Vi tolkar det som att det stänger dörren för vissa fiskare att fiska med obegränsade redskapsmängder, säger Anders Karlsson.

Sportfiskarna tycker det är bra att regelförslagen skrivits så att de är relativt enkla att kontrollera, men vill ändå höja ett varningens finger.

– Ett totalförbud mot nätfiske på grundområdena hade varit mycket enklare att kontrollera. Det saknas redan idag resurser för tillsynen, konstaterar Anders Karlsson.

Sportfiskarna är även frågande till varför fiskbestånden på kusten norr om Listerhuvuds fyr i Blekinge, där gränsen för förslaget dras, inte får samma skydd.

– Bestånden av havsöring sviktar exempelvis i Stockholms skärgård. Begränsningar av nätfisket längs ostkusten skulle även hjälpa de på många håll svaga gäddbestånden. Vi förutsätter därför att Fiskeriverket återkommer med förslag om regleringar av nätfisket även på dessa kustavsnitt, avslutar Anders Karlsson.