16 februari, 2011

Greenline 33 Hybrid och Sun Odyssey 409 mässans Motor- och Segelbåt

Greenline 33 Hybrid och Sun Odyssey 409 mässans Motor- respektive Segelbåt vid den pågående båtmässan i Helsingfors. Det är 13:e året i följd Mässans Motorbåt och Mässans Segelbåt utsetts. I år var det Greenline 33 Hybrid som blev Mässans Motorbåt, och Mässans Segelbåt blev Sun Odyssey 409.

I motorbåtsklassen var inalles sju båtar med i finalomgången och av dem var det en tydlig trio som kämpade hårt om titeln. Vinnaren Greenline 33 Hybrid tog naturligtvis en del poäng tack vare hybridtekniken, men domarrådet betonade också en hel rad andra fina egenskaper, som den mycket funktionella inredningen.

Särskilt den s.k. saxkojen i förkabinen berömdes som en ytterst praktisk lösning. Det är lätt att röra sig i den ljusa interiören och ombordstigningen är också bekväm. Som helhet anses Greenline vara ett utmärkt exempel på modern design, samtidigt som båtens pris väl står sig i konkurrensen i storleksklassen.

I kampen om titeln Mässans Segelbåt blev det mycket jämnt mellan fem finalister. Att just Sun Odyssey 409 tog segern berodde på att båtens koncept var så bra; Sun Odyssey är en modern familjebåt till ett förhållandevis moderat pris.

Storskotssystemet fungerar förträffligt. Det finns tillräckligt med mantåg och grepplister, så man rör sig bekvämt och tryggt ombord. Cockpiten med dubbla rattar, nedfällbar badplattform och praktiska stuvfack för skot och fall vid vinscharna fick mycket beröm av domarna. Interiören är luftig och ljus, och sovhytterna rymliga.

Syftet med valet av Mässans Motorbåt och Mässans Segelbåt är att främja båtbranschens utveckling och att ge aktörerna i branschen erkänsla för bra produktutveckling. Tävlingens vandringspris har donerats av Vator Oy och Nyländska Jaktklubben NJK.

Domarrådet bestod av specialforskaren vid VTT Markku Hentinen, chefredaktör Ari Inkinen från tidskiften Vene, chefredaktör Vesa Leppä från tidskriften Kippari, överinspektör Kimmo Patrakka som på Trafiksäkerhetsverket har hand om båtsäkerhet, chefredaktör Jan Sjölund från tidskriften Venemestari samt Kari Wilén som är chefredaktör för tidskriften Frisk Bris.

Info: www.finnexpi.fi