13 februari, 2011

Ariel IV bakade sig genom Nordvästpassagen

Bakning är ingenting man vanligtvis förknippar med resor som skid- och campingsemestrar eller vildmarksäventyr, och då kan till och med färdigpaketerat bröd vara svårt att få tag på. Därför valde Birgitta Boye-Freudentahl och Eric Boye, vana långfärdsseglare och författare till flera böcker och artiklar om segling, att packa matförrådet fullt med Finax brödmixer när de som första svenska båt skulle ta sig igenom Nordvästpassagen norr om Kanada. Trots minimala utrymmen och begränsad köksutrustning, kunde besättningen njuta av nybakat bröd hela resan, från Grönland till Alaska.

Pressrelease:

Att segla över Nordsjön, runda Grönlands södra udde och ta sig igenom Nordvästpassagen är en prövning även för den mest rutinerade långfärdsseglaren. Själva passagen är bara fri från is ett par veckor varje år och det krävs noggrann planering för hinna passera medan vattnet ligger öppet. De senaste åren är det bara ett tjugotal båtar som lyckats ta sig igenom och nu kan Ariel IV med sin sex man stora besättning stolt sälla sig till skaran, som första svenska båt.

Grönland var den sista utposten innan seglingen mot Nordvästpassagen började. På vägen stannade de till vid ett antal inuitbyar men det var aldrig tal om några större samhällen med välsorterade butiker.

”Vi passerade bara ett fåtal butiker efter att ha lämnat Grönland, och brödet de hade där var både tråkigt och dyrt – gummibröd kallade vi det. Att ha med sig Finax mixar var alltså en förutsättning för att kunna äta bröd hela resan och vi bakade ungefär varannan dag, hela vägen från Grönland till Kodiakön i Alaska”, berättar Birgitta.

Den nästan fem månader långa seglatsen påbörjades i slutet av maj och avslutades i mitten på oktober. Resan innebar inte bara ett svenskt rekord, besättningen fick också en helt unik naturupplevelse och på nära håll besöka den orörda, arktiska naturen. Vid landstigning hade besättningen gevär med sig i fall att de skulle stöta på isbjörnar.

”Arktis är oerhört vackert, som ett öde månlandskap. Under resans gång fick vi dock se en hel del vildliv – allt från valrossar, örnar och valar till isbjörn. Väl framme på Kodiakön fick åka med sjöflygplan och se när Kodiakbjörnarna, världens största grizzly, fiskade mängder av hoppande lax”, säger Birgitta.

Att fiska lax blev dock aldrig aktuellt för besättningen på Ariel IV. Kosten bestod till största del av hållbara, enkelt tillagade maträtter med mycket kolhydrater och fibrer. Matrutinerna var som normalast de tider som Ariel IV låg still och som mest oregelbundna när de var i rörelse. Brödet från Finax var ett stående inslag till både frukost och lunch, som kombinerades med havregrynsgröt, pulvermjölk och soppor av olika slag. Mixarna var dock inte bara goda och stärkande utan blev också ett underhållande inslag i vardagen på båten.

”På en långresa kan kosthållningen bli lite ensidig och de olika brödsorterna gav oss verkligen variation och lyxen att göra ett val. Det var roligt med de olika mixarna och vi skämtade ofta om vilket bröd vi skulle äta – ’Jaha, vad bjuds det på idag då, franskt lantbröd eller solrosbröd?’” förklarar Birgitta och skrattar.

Livet på en båt präglas av att vara i ständig rörelse och att äta ordentligt är en förutsättning när man seglar långa sträckor under tuffa förhållanden. Besättningen sov cirka sex timmar i sträck per natt och avlöste varandra på arbetspass om tre timmar vardera.

”Det finns alltid någonting att göra på en båt och så länge man är vaken man fysiskt aktiv. Man tar spjärn, håller emot och använder hela tiden musklerna. Kylan gör också att man bränner mer kalorier, så att äta ordentligt är jätteviktigt”, förklarar Birgitta.

Att baka på en båt kan låta som ett stort projekt men som många andra båtar är Ariel IV utrustad med en kardanupphängd ugn, vilket innebär att den alltid hänger lodrätt oavsett vilken lutning båten har. Trots att brödmixerna är enkla att tillreda var det sällan besättningen hann blanda och sätta en deg enligt instruktionerna på förpackningen. Det gjorde dock ingenting enligt Birgitta:

”Trots att vi lämnade degen vind för våg flera gånger för att rycka ut i arbete på båten, blev resultatet alltid lika bra. Vi vande oss snabbt vid bakningen och lät mixarna kalljäsa ute eller i kylutrymmet, beroende på var det var bäst temperatur. Ett par gånger blandade vi också i rester från överbliven gröt vilket gav lite smuligare bröd, men det var ett smart sätt att hushålla med maten.”

Det är alltså fullt möjligt att få färskbakat på sin semester, oavsett om man är till sjöss, i husvagnen eller på skidresan. Allt som behövs är en brödmix, vatten och ugn. Birgitta och Eric kommer då och då att fortsätta att använda Finax brödmixer trots att de är tillbaka i Helsingborg och vardagens mer normala rutiner, både som reserv – och för att de är så pass goda.

Info: www.arielfyra.se

Foto: Ariel IV.