11 februari, 2011

K-märkta båtar får utmärkelser på båtmässan i Göteborg

Fredagen den 11 februari delar Sjöhistoriska museet ut intyg till k-märkta fritidsbåtar och plaketter till k-märkta fartyg. Utmärkelserna delas ut vid en ceremoni på båtmässan i Göteborg.

De senast k-märkta fritidsbåtarna som får sina intyg är:

• Segelbåten (långedragsjullen) Anna, byggd 1963 hos Eric Olsson, Dalby Henån, Orust. Nuvarande ägare bor i Torslanda. Anna är utställd i veteranbåtshallen på mässan.

• Segelbåten (Vindö 30) Malou, och byggdes 1963-64 av Carl Andersson, Nötesund, Orust. Nuvarande ägare är bosatt i Göteborg.

• Motorbåten (salongskryssaren) Albertina, en C G Pettersonkonstruktion som byggdes 1920 vid Bröderna Larssons varv i Kristinehamn. Nuvarande ägare är bosatt i Mölndal.

• Segelbåten (K6) Anzy, konstruerad och byggd av Einar och Carl-Erik Ohlsson, Hjalmar Johanssons varv, Långedrag. Nuvarande ägaren är bosatt i Grebbestad.

Samtidigt får även tre k-märkta fartyg ta emot sina plaketter. Dessa fartyg är:

• Bogserbåten Sven (SJPD) byggd 1897 på Götaverken som sedan 1963 finns på Ringön. Sven var i bruk som bogserbåt fram till 2007 då nuvarande ägare tog över.

• Tjänstebåten (lotsbåt nr 57) Heimdal (SGRD) från 1932 som gjort tjänst på Ängholmen, Långedrag och Vinga. Fartyget var i tjänst fram till 1969 och kan idag ses i Smögen.

• Fartyget Marieholm, byggt 1934 för Svenska Amerika Linien – men med lång historia inom Marinen, bl a som stabsfartyg. Fartyget ligger idag som restaurangfartyg i Göteborg.

Sjöhistoriska museet i Stockholm är ett statligt museum för handelssjöfart, marinarkeologi, fritidsbåtar, Östersjöfrågor och andra maritima teman. Tillsammans med Vasamuseet och Marinmuseum ingår vi i myndigheten Statens maritima museer.

Info: www.sjohistoriska.se