10 februari, 2011

San Francisco värd för både America’s Cup och Louis Vuitton Cup

Det är nu helt klart att San Francisco blir värd för den 34:e America’s Cup och Louis Vuitton Cup som seglas 2013. Tävlingarna blir extra intressanta med tanke på att svenska Artemis Racing finns med bland utmanarna. Seglingarna kommer att genomföras på klassiska San Francisco Bay med Golden Gatebron som inramning.

Det officiella schemat ser ut så här:

– Louis Vuitton Cup: sommaren 2013
– America’s Cup: september 2013

Fram till de avgörande seglingarna kommer ett par mindre regattor att hållas under åren 2011 och 2012 under benämningen “America’s Cup World Series”. En av dessa seglingarna hålls i San Francisco medan platsen för den andra kommer att tillkännages inom kort.

Det här är första gången som America’s Cup seglas i USA sedan 1995, när seglingarna hölls i Dennis Conners hemstad San Diego. Det året vann Team New Zealand trofén (The Old Mug) med sig till Nya Zeeland och försvarade den dessutom framgångsrikt fram till 2003 då de förlorade mot Alinghi (Schweiz), vinnaren av Louis Vuitton Cup.

Louis Vuitton fortsätter sitt samarbete med America’s Cup genom att arrangera kvalificeringstävlingarna. Louis Vuitton står också för den officiella tidtagningen för den 34:e America’s Cup, såväl som för de inledande regattorna.

– 30 år efter seglingarna i Newport och 18 år efter San Diego kommer Louis Vuitton Cup och America’s Cup att seglas på vatten som blir fantastiska för deltagarna och hela arrangemanget, säger Yves Carcelle, VD för Louis Vuitton.

Bilden:
Artemis Racing är i startgroparna inför America’s Cup 2013.